Biologul Viorel Gavril a fost invitatul celei mai recente ediții a emisiunii DC Anima unde a vorbit, printre altele, despre felul în care ar putea să se ghideze păsările în periplurile lor care se întind pe distanțe de mii de kilometri, de pe un continent pe altul.

„Știu că au fost ceva studii făcute și au descoperit că (păsările) pot detecta cumva câmpul electromagnetic. Deci, au receptori care cumva detectează liniile de câmp magnetic și, după asta, se pot orienta.

De asemenea, una e când te uiți de la nivelul solului și una e când te uiți de undeva de mai sus. Poate să aibă și anumite repere.

E interesant când se întâmplă să migreze peste mări și peste oceane. Atunci nu prea mai ai aceleași repere. Atunci s-ar putea să te influențeze lumina și pe timp de noapte. Sursa de lumină pe care o ai sunt ori stelele, ori Luna”, spune biologul.

De asemenea, acesta a mai spus că în anumite cazuri, lumina artificială le poate deruta și alte ori le poate răni grav, neputând să aprecieze bine distanțele din cauza lor.

„Nu de puține ori vedem în orașe, pentru că avem partea asta de poluare luminoasă, fiecare clădire este iluminată, avem foarte multe cazuri în primăvară și în toamnă cu păsări lovite de diverse clădiri pentru că sunt atrase de surse de lumină. Ele vin cumva ca o molie la bec, unele specii vin spre clădiri pentru că le iau în considerare ca o sursă de orientare și nu apreciază distanțele și se pot lovi în timpul nopții de aceste clădiri.

Sunt proiecte prin Statele Unite în care unele muzee aveau contorizat numărul de păsări lovite de clădiri și era de ordinul de mii de păsări”, a mai spus biologul Viorel Gavril.