Psihologul Daniela Gavankar a adus în discuție o problemă fundamentală pentru familiile care se destramă. După divorț, copiii suferă cel mai mult. Care sunt circumstanțele și ce trebuie să știe părinții pentru a atenua șocul celor mici.
Psihologul a explicat toate acestea în cadrul emisiunii Părinți Prezenți difuzată pe DCNewsTV.
„Ca niște adulți, oameni maturi, ar trebui să gestionăm această problemă a copilului. Ce facem cu copilul care este al amândurora? Cum îi prezentăm asta, pentru că toată lumea vrea binele copilului. Dar cum îi spunem că ne vom ocupa de el?
Copiii uneori sunt foarte bine ancorați în concretul vieții lor, ei vor să știe ce se va întâmpla cu el. Da, ce se întâmplă cu tine, mamă? Ce se va întâmpla cu tata? Dar mai mult decât atât, ce se va întâmpla cu mine? Unde va fi casa mea? Cine va avea grijă de mine?
Cu cât mai multe, mai sănătoase și mai frumoase asigurări primește copilul că cei doi părinți îl vor îngriji, cu atât mai ușor ia el această hotărâre”, spune psihologul.
Daniela Gavankar a mai punctat faptul că de la o anumită vârstă, copiii vor putea înțelege mai ușor despărțirea. Atunci când copilul este subiectul unui conflict secundar al divorțului apar și traumele acestuia.
„Dacă divorțul se întâmplă atunci când copilul are, nu știu, începând cu vârsta de 14 ani, atunci copiii deja încep și ei să experimenteze relații, le place de cineva, nu le mai place de acel cineva, dar trec și ei prin divorțurile lor, ca să zic așa, și pot să înțeleagă când ai o discuție onestă și spui „Uite, noi ne certăm, nu ne mai înțelegem, nu ne mai placem.” Copilul poate să înțeleagă pentru că a trecut și el prin relații și despărțiri la nivelul vârstei lui și atunci înțelege ce se întâmplă.
Noi subestimăm de multe ori copiii și ne gândim că li se dărâmă viața și universul și că nu o să mai poată să treacă peste. Dar copiii pot să treacă mult mai ușor alături de niște părinți sănătoși și care își doresc binele copilului.
Acum sunt mulți când, în divorț, copilul devine o monedă de schimb, o armă. Și astea sunt cazuri foarte grele pentru copil. Deci, acolo copiii sunt traumatizați cu adevărat, nu de divorț, dar de lupta dintre cei doi părinți care nu reușesc să își gestioneze lucrurile ca doi adulți și pun copilul la mijloc între ei. Acolo este într-adevăr foarte greu.
Deci, până la urmă, părintele dă tonul, părintele gestionează situația și o transmite copilului, iar de modul în care părintele transmite informațiile depinde cum înțelege copilul și cum integrează divorțul (în discursul său)”, a mai spus psihologul.