Un atac cu drone al Rusiei asupra regiunii Odesa din Ucraina a rănit patru persoane, inclusiv un copil, și a provocat pene de curent extinse, au declarat miercuri oficialii locali, citați de Reuters.
Atacul masiv a avariat infrastructura civilă, inclusiv o grădiniță, o clinică pentru copii și ferestrele unor clădiri, a declarat guvernatorul Oleh Kiper.
Primarul Hennadiy Trukhanov a precizat că lucrătorii din domeniul energetic evaluează consecințele pentru unul dintre cele mai mari cartiere ale orașului, cu 250.000 de locuitori, care a rămas fără încălzire și electricitate.
El a menționat că 500 de clădiri, 14 școli și 13 grădinițe au fost afectate, în timp ce temperaturile din oraș au scăzut la minus 6 grade Celsius în cursul dimineții.
Trukhanov a spus că „situația privind încălzirea este foarte dificilă”, pe baza evaluărilor preliminare, și a anunțat că școlile și grădinițele din cartier nu vor funcționa miercuri.
Videoclipul pe care l-a postat de la fața locului arată clădiri cu plafoane, ferestre, fațade și uși avariate.
Odesa a fost o țintă frecventă a atacurilor rusești în războiul care durează de aproape trei ani, în special instalațiile portuare din oraș și cele din împrejurimi.
Rusia neagă că vizează deliberat civili, deși mii de oameni au fost uciși de la lansarea invaziei sale de amploare asupra vecinului său, în februarie 2022.
Donald Trump se va întâlni cu Vladimir Putin, probabil, la finalul lunii februarie
Președintele american a declarat, marți seară, că s-ar putea întâlni luna aceasta cu președintele rus Vladimir Putin. Totodată, el a respins îngrijorările Ucrainei cu privire la faptul că a fost exclusă din discuțiile dintre SUA și Rusia, desfășurate în Arabia Saudită, privind încheierea războiului dintre cele două state.
„Probabil”, a spus Trump la finalul unei conferințe de presă la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, când a fost întrebat dacă încă se așteaptă să se întâlnească cu Putin.
Secretarul de stat Marco Rubio a declarat anterior că nu a fost stabilită o dată pentru un posibil summit Trump-Putin privind Ucraina, în urma discuțiilor dintre SUA și Rusia la Riad.
Aceasta a fost prima declarație a lui Trump după ce o delegație americană a stabilit un dialog de lucru cu Rusia în legătură cu Ucraina, în timpul negocierilor de la Riad.
El a respins îngrijorările Ucrainei privind excluderea sa din întâlnire, susținând că Kievul ar fi putut ajunge la un acord cu Rusia acum trei ani pentru a preveni invazia Moscovei.
„Astăzi am auzit: «Oh, nu am fost invitați». Ei bine, sunteți acolo de trei ani, trebuia să puneți capăt acestui conflict… nici măcar nu trebuia să înceapă. Ați fi putut ajunge la un acord” – Donald Trump.
Oficiali din administrația Biden reacționează
Sean Savett, fost purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe în administrația Biden, a reacționat într-o postare pe rețelele sociale, afirmând că Rusia este cea care a început războiul.
„Se pare că Trump a înghițit propaganda lui Putin pe nemestecate”, a spus Savett. „Un memento de care nimeni nu ar trebui să aibă nevoie: Putin a început războiul invadând Ucraina neprovocat, iar forțele sale au comis crime de război împotriva poporului ucrainean. Rusia este partea responsabilă pentru continuarea acestui război.”
Trump l-a criticat pe Biden pentru modul în care a gestionat situația din Ucraina. Biden a sprijinit țara atacată cu arme pentru a ajuta la respingerea invadatorilor ruși.
„Cred că am puterea de a pune capăt acestui război”, a spus Trump.
El a mai declarat că Ucraina ar trebui să organizeze alegeri: „Asta nu este o chestiune legată de Rusia, este ceva ce vine din partea mea și a multor alte țări”, a adăugat Trump.
De asemenea, Trump a afirmat că nu s-ar opune dacă europenii ar decide să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Să avem trupe acolo ar fi în regulă, nu m-aș opune deloc”, a spus el.
Liderii europeni au discutat despre posibilitatea trimiterii unor forțe de menținere a păcii pentru a oferi garanții de securitate în cazul unui acord de pace.