Mulți oameni trăiesc cu sindromul impostorului fără a-și da seama, fiind constant măcinați de sentimentul că nu sunt suficient de buni, în ciuda realizărilor lor evidente.
Psihologul clinician Radu Leca și realizatoarea emisiunii „DrPsy” de la DC News și DC News TV, psihoterapeut Ramona A. Dumitru, au discutat, în cadrul celei mai recente ediții, despre sindromul impostorului – în cuplu și în viața profesională.
Neîncrederea în sine și căutarea validării externe, caracteristici ale sindromului impostorului
Radu Leca a explicat faptul că sindromul impostorului este o experiență psihologică în care persoana simte că nu este suficient de bună, indiferent de realizările sale. Pentru a compensa această nesiguranță, aceasta muncește excesiv și caută validare externă, iar acest comportament poate afecta inclusiv relațiile de cuplu.
Altfel spus, un individ ce prezintă această nesiguranță îl face să se suprasolicite, de teamă să nu fie „descoperit” ca fiind incompetent, chiar dacă acest lucru nu este adevărat.
„Noi vorbim aici despre o experiență psihologică, practic. Nu vorbim despre ceva abstract. Sindromul impostorului reprezintă o experiență psihologică pe care subiectul o transformă în credință și spune așa: Simt că nu știu să fac acest lucru bine, indiferent de cât învăț.
El face totul în exces. Prestează servicii în exces, un serviciu anume mai mult decât ar trebui. Astfel încât să rămână în mintea colectivă ca fiind omul care face asta foarte bine.
Exact ca în faza depresiei, în care tu știi că vei putea fi dat afară de la muncă oricând, acoperi depresia cu o muncă în exces. Același lucru se întâmplă și la sindromul impostorului.
El, ca să nu fie găsit cumva vinovat sau cineva să-l dea în vileag, muncește… 16 ore în loc de 12 ore! Apare când există, în mintea subiectului, credința – evident falsă – că nu ești bun în ceea ce faci.
Și când îl întrebi: De ce simți că nu ești bun? Păi îți vine cu o listă de sus până jos. (…) Lipsește încrederea. Caută siguranță, validare, să prezinte încredere celorlalți. Groaznic e când sindromul impostorului se duce în cuplu. Nu vede propria validare.”, a explicat psihologul Radu Leca.
Te mai poate interesa și: De ce ne certăm în cuplu? Răspunsurile specialiștilor despre diferențele dintre parteneri
Te mai poate interesa și: Copilul de azi, adultul de mâine: Cum influențează comunicarea părinților dezvoltarea copiilor