Înainte de achiziționarea unui șarpe ca animal de companie, specialiștii sfătuiesc la o documentare temeinică despre specii, nevoi, comportament, îngrijire și posibile provocări, pentru a asigura un mediu adecvat și o conviețuire responsabilă.
Oana Vasiliu, medic veterinar la Centrul de animale sălbatice al Fundaţiei „Visul Luanei” a fost invitata celei mai recente ediții a emisiunii DC Anima de la DC News și DC News TV, moderată de Tudor-Tim Ionescu.
Aceasta a discutat despre persoanele care își doresc să achiziționeze un șarpe, dar și despre elementele pe care aceștia trebuie să le ia în calcul înainte de a lua această hotărâre.
Nu toate speciile de șerpi pot fi ținute în captivitate
Dr. Oana Vasiliu a vorbit despre importanța documentării înainte de a deține un șarpe ca animal de companie, explicând diferențele dintre speciile care se adaptează bine în captivitate și cele pentru care acest mediu poate fi dificil.
„În primul rând, cei care vor să aibă un astfel de animal trebuie să citească foarte mult despre ce face specia respectivă în natură, acolo de unde provine. Ei nu sunt domesticiți propriu-zis, iar asta înseamnă cu nu s-au adaptat la clima, condițiile noastre din casă.
Este greu de zis dacă ar trebui să fie un animal de companie. Această specie (de piton), da. Ei sunt foarte docili, e ușor să le faci condițiile de viață ca să fie fericiți. În schimb, sunt alte specii care nu… E greu să ai spațiul necesar, hrana potrivită care să semene cu cea pe care o au ei în natură… Și atunci, nu e foarte etic să-i ținem în captivitate.
E greu de zis. În momentul în care vorbim de o persoană care este foarte pasionată, cu experiență, dacă este educată în acest doomeniu, poate să-i ofere condiții bune. Dar de cele mai multe ori, animalele suferă în captivitate.” – dr. Oana Vasiliu.
Mitul puilor de pisică folosiți ca hrană pentru șerpi, demontat
Dr. Oana Vasiliu a mai vorbit și despre cazuri în care șerpii sunt ținuți în condiții nepotrivite, dar și despre situații în care specialiștii au găsit șerpi abandonați în apropierea blocului.
Totodată, aceasta a demontat un mit regăsit în rândul iubitorilor de animale, care suspectează sau acuză anumiți proprietari de șerpi că îi hrănesc cu pui de pisică. Acest lucru nu se întâmplă, de fapt, conform medicului veterinar.
„Probabil că sunt foarte multe cazuri nedescoperite a oamenilor care țin animale în condiții foarte rele… În mod normal, că e câine, pisică, animal exotic, ar trebui declarat undeva. Iar cineva ar trebui să verifice dacă sunt întrunite condițiile necesare. Nu se face asta, din păcate. Nu putem ști.
În schimb, am avut șerpi abandonați, găsiți pe stradă, exotici mă refer. Șerpi găsiți în fața blocului cu tot cu terariu, abandonați. Mulți dintre membrii echipei ai acasă diverse reptile, inclusiv șerpi salvați. Am dat și în adopție astfel de animale. Nu știu dacă aș recomanda cuiva, și mai ales dacă doar s-a uitat la noi, o oră, să-și ia un asemenea animal.
Dar dacă își dorește foarte mult și e extrem de pasionat, după niște luni de citit, fiindcă șerpii pot trăi destul de mult… În jur de 10 ani. Sunt diverse specii care trăiesc mai mult. Trebuie să avem grijă cu ce-l hrănim. Nu mănâncă pui de pisică. Există mitul acela… Nu există așa ceva!”, a mai spus dr. Oana Vasiliu.