Religiile au evoluat semnificativ de-a lungul istoriei, de la marile tradiții spirituale ale lumii până la noile credințe moderne inspirate din filme și mituri contemporane.

Mihai Coman, profesor universitar emerit, fondator al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, a fost invitatul celei mai recente ediții Anti-mit, de la DC News și DC News TV.

Acesta a abordat subiectul religiilor, evidențiind diferențele dintre ele. Totodată, prof. Mihai Coman a prezentat o serie de noi religii inventate din filme precum Matrix și Star Wars, care și-au găsit adepți în întreaga lume.

„Un mit ar fi că toate religiile sunt la fel”, este fraza prin care a inițiat discuția jurnalistul Val Vâlcu.

„În primul rând, nu poți să spui toate religiile. Există diferențe semnificative între religii – aici există o terminologie destul de variată, nu foarte omogenă – universale, cele care au o acoperire foarte mare: creștinismul, iudaismul, islamismul, hinduismul. E o etichetă. O altă denumire ar fi religii axiale, pentru că ele au apărut pe o axă de timp cam de 700 de ani. Iară e o formă de a le interpreta.

Și celelalte, care sunt, iarăși, cu un epitet poate nu exact, religii indigene. Religiile diferitelor populații din diferite colțuri ale lumii, cele arhaice, multe care au dispărut și nu avem urme.

Dacii – habar n-avem ce religie aveau! Adică avem niște bănuieli, niște deducții, bazându-ne pe puținele texte care s-au păstrat despre ei și pe urmele arheologice. Dar e foarte complicat să spui celebra poveste, apropo de anti-mit, că ei sacrificau tinerii bărbați frumoși aruncându-i în sulițe. Poți să speculezi, dar nu ai elemente certe. Deci e mai degrabă mit.

(…) Mai am și fenomenul religiilor noi sau cele inventate – despre care la noi se vorbește mai puțin. Cum ar fi religiile inspirate din Matrix, de unde există matrixismul. Și sunt câteva sute de mii de oameni care consideră că nu e o ficțiune, ci un element religios. Jediismul, și mai important, inspirat din Star Wars. Rastafarienii, dacă vreți…

Mai sunt religiile care au fost făcute în joacă, cum ar fi discordianismul. A fost creația a doi studenți, care au lansat o poveste în care Discordia, zeiță supremă, a creat lumea. Au scos o carte, dar după niște ani, care a avut un succes nebun. Și sunt oameni care consideră că acea carte este revelată, deci este vorba despre adevărul de dincolo de oameni. Și atunci se integrează în această religie”, a spus profesorul Mihai Coman.