Carrefour Băneasa rămâne închis de ore întregi, iar 90% din zona de fast-food și restaurante va rămâne în aceeași situație după verificările ANPC. Cristian Popescu Piedone a oferit o primă reacție pentru DCNews.
Cristian Popescu Piedone, noul șef al ANPC, a confirmat pentru DCNews că instituția desfășoară o amplă acțiune de verificare a sectorului alimentar, vizând „aproximativ 90%” din acesta. „Vorbim de tot ce înseamnă alimentație publică”, a precizat el, adăugând că „acțiunea este la nivel național, pe tot ce înseamnă hipermarketuri și zonele de alimentație”.
Controlul include și marii retaileri, precum și galeriile comerciale din hipermarketuri. Potrivit lui Piedone, verificările se vor încheia în cel mult o săptămână, după ce va fi inspectat ultimul retailer. La nivel național, peste 1.800 de comisari sunt implicați în operațiune, dintre care 300 doar în București. În Mall Băneasa, 68 de comisari controlează magazine precum Carrefour, dar și producători din panificație, măcelării și pescării.

Printre problemele descoperite, Piedone a menționat etichetarea înșelătoare a unor produse, oferind exemplul unui pește vândut drept „pescuit astăzi”. „Pun data expunerii la raft ca data capturării”, a explicat el, ironizând metoda prin care produsul ar fi ajuns atât de rapid pe piață. În plus, s-au găsit pești cu branhiile mucilaginoase, unele chiar în stare de putrefacție.
Întrebat când a avut loc ultima verificare de asemenea amploare în această locație, Piedone a răspuns tranșant: „Niciodată”. În zona de fast-food și restaurante, o problemă gravă a fost reutilizarea excesivă a uleiului de prăjit: „Când am scos și am văzut ce era, se înfundase inclusiv tubul de filtrare. Repetate prăjeli devin extrem de cancerigene. Uleiul trebuie să aibă un grafic de schimbare, expus într-un loc vizibil”.

Alte nereguli includ lipsa informațiilor despre momentul exact în care un produs gătit a fost pus în vânzare, afișându-se doar data expirării. De asemenea, s-au descoperit cartofi de categoria a patra vânduți sub brand propriu drept cartofi de categoria întâi.
În urma acestor controale, ANPC a ridicat peste o tonă de alimente perisabile și neperisabile. „Hârtia suportă una, dar consumatorul trebuie să știe în detaliu”, a declarat Piedone. Aproximativ 300-400 de kilograme de produse alimentare, inclusiv fructe, legume și brânzeturi din România și din import, au fost trimise spre analiză, iar rezultatele vor fi făcute publice. Întrebat dacă românii vor avea acces la concluziile investigației, șeful ANPC a subliniat: „N-am nevoie de imagini, am nevoie să îndeplinesc funcția ca atare”.