Grecia va construi în curând un port de evacuare pe insula Santorini pentru a facilita evacuarea în siguranță a persoanelor în cazul în care un cutremur de mare dimensiune va lovi destinația turistică, scrie Reuters.

Insula Santorini a fost zguduită de zeci de mii de cutremure ușoare încă din luna ianuarie, forțând mii de oameni să părăsească zona. Autoritățile au interzis activitățile de construcție și au închis școlile și insulele din apropiere.

Nu au fost raportate daune majore, dar oamenii de știință au spus că activitatea seismică este fără precedent chiar și într-o țară cunoscută pentru cutremure, cum este Grecia, și nu au exclus posibilitatea declanșării unor seisme mai mari.

Ei au identificat portul principal de feribot, situat la poalele unui versant abrupt, și alte locații de pe Santorini ca puncte slabe, deși nu au indicat că acestea nu ar putea fi utilizate în situații de urgență.

Investiții în Santorini, după valul de seisme

Ministrul Protecției Civile, Vassilis Kikilias, a declarat că Grecia va construi un port de evacuare pentru acostarea în siguranță a feriboturilor de pasageri până când o infrastructură portuară nouă va fi finalizată.

„Alături de noul port din Santorini, care este în curs de pregătire, s-a luat decizia de a înființa un port de evacuare pe partea insulei unde feriboturile de pasageri vor putea acosta în caz de urgență”, a spus ministrul, într-un interviu pentru televiziunea greacă ANT1.

Deși seismele au scăzut în intensitate în cursul acestui weekend, autoritățile locale au prelungit măsurile de urgență pentru a treia săptămână, duminică. Acestea au reiterat apelurile pentru ca oamenii să se îndepărteze de zonele de coastă și de versanții abrupți, unde există riscul de alunecări de teren.

„Această poveste nu s-a încheiat. Atât autoritățile, cât și locuitorii ar trebui să se obișnuiască cu o situație destul de neplăcută pentru o perioadă mai lungă, care ar putea dura încă două, trei luni” – Costas Papazachos, profesor de seismologie și purtător de cuvânt al cutremurelor din Santorini, pentru ERT.

Santorini a căpătat forma actuală în urma uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istorie, în jurul anului 1600 î.Hr.

Seismologii au spus că ultima activitate seismică, cauzată de mișcarea plăcilor tectonice și de magmă, a împins straturile subterane ale insulei în sus.