Prof. Dr. Victor Costache, medic primar în secția de Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR a fost invitat recent în studioul DCNews unde a vorbit despre ce presupune un bypass la inimă sau operația de bypass coronarian.

„Bypass-ul se practică și este, în continuare, o intervenție care se face în mod curent. Bypass-ul în chirurgia cardiovasculară se efectuează frecvent, mai ales în cazul bypass-urilor ortocoronariene. Indicațiile sunt aceleași ca și acum 20-30 de ani: când trei coronare sunt înfundate sau există leziuni critice cu o particularitate anatomică, iar mai multe artere coronare sunt afectate, se indică bypass-ul aortocoronar.

Este o intervenție care, datorită avansărilor tehnologice din chirurgie și anestezie cardiovasculară, ar trebui să aibă o rată de succes undeva în jur de 98-99%. Astfel, această specialitate a progresat foarte mult și este o tehnică chirurgicală care salvează în continuare foarte multe vieți”, spune Prof. Dr. Victor Costache.

Gazda emisiunii, jurnalistul Val Vâlcu, a subliniat faptul că „totuși, bypass-ul se practică doar prin chirurgie deschisă. Nu se pot face intervenții minim invazive.” În răspunsul său, medicul specifică faptul că, deși au fost încercări pentru a duce mai departe această intervenție, cea mai eficace rămâne cea pe cord deschis.

„Au existat, totuși, câteva tendințe în medicină, care s-au manifestat acum aproximativ 20 de ani. În Franța, de exemplu, îmi amintesc când am început rezidențiatul. Atunci, centrul nostru era un centru de formare în chirurgia pe cord bătând, o metodă mai puțin invazivă.

În urma unor studii multicentrice randomizate, s-a demonstrat că aceste bypass-uri pe cord bătând, adică fără oprirea inimii, aveau o durabilitate mai mică și o speranță de viață mai scăzută, deoarece nu erau la fel de precise. De asemenea, s-au încercat și tehnici endoscopice minim invazive pentru arterele coronare, dar s-a renunțat la ele datorită lipsei de precizie.

Este important de menționat că una este să tratezi o structură valvulară, care are câțiva centimetri, și alta este să faci o anastomoză cu o coronară, care are doar câțiva milimetri și sutura o faci cu un fir 8.0, care este mult mai fin decât 1 mm”.

Emisiunea completă: Premiere în chirurgia cardiovasculară. Prof. Dr. Victor Costache (SANADOR), la DC Medical și DC News