Candidatul la prezidențiale din partea coaliției de guvernare, Crin Antonescu, a vorbit despre lipsa colaborării din ultimele decenii dintre Președintele și Guvernul României.

Fostul lider liberal a fost invitatul primei ediții din acest an a emisiunii „Ce Se Întâmplă”, moderată de jurnalistul Răzvan Dumitrescu, de la DC News și DC News TV.

Crin Antonescu a declarat că politicienii aflați în cele mai înalte funcții în stat s-au obișnuit să nu respecte întocmai Constituția și să evite colaborarea în politica externă. Candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR a amintit că politica externă nu este responsabilitatea exclusivă a președintelui, ci și alte instituții au atribuții în acest sens, precum guvernul și parlamentul.

„S-a încetățenit ideea la noi că politica externă este apanajul, domeniul exclusiv al președintelui. Nu este adevărat! Sigur că rolul principal, în politica externă, îl joacă președintele. Dar nu-l joacă singur! Constituția spune foarte clar, la atribuțiile guvernului, că el face politica internă și externă a României. Sigur că aici este, deci, o conlucrare. Președintele are inițiativa, are ultimul cuvânt, dar trebuie să conlucreze cu guvernul.

Pentru că președinții României din ultimii 20 de ani au făcut ce au făcut și cel mai adesea au avut guvernul lor, problema asta nu prea s-a mai pus. Cu alte cuvinte, președintele s-a dus la Consiliul European fără să aibă întotdeauna vreo discuție cu guvernul, vreo consultare. Nu mai vorbesc cu parlamentul… Că nu-mi aduc aminte! S-a dus, sigur, s-a angajat la niște lucruri… A venit, a spus guvernului ce să facă. Mecanismul normal nu e acesta! (..)” – Crin Antonescu.

Te poate interesa și: Victor Ponta ironizează decizia coaliției de guvernare de validare a candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale

România e un membru deplin al UE. Antonescu: „Nu primim pasiv decizii ale UE”

Candidatul la prezidențiale a mai discutat și despre poziția României în Uniunea Europeană. Acesta a subliniat faptul că țara noastră nu primește ordine de la entitatea europeană, ci face parte pe deplin din aceasta, în calitate de membru.

„E clar că o țară ca România, ale cărei determinații fundamentale în politica externă sunt membershipul în Uniunea Europeană. Nici nu mai spun apartenența, pentru că vreau să subliniez ideea că noi, în UE, suntem membri, acționari.

Suntem la masă, nu primim pasiv decizii ale UE, ale Bruxellesului. Nu trebuie! Și noi suntem Bruxellesul! Eu cred că asta e prima opțiune (..) Vorbesc de Bruxelles în sens politic.” – Crin Antonescu

Citește și: Crin Antonescu „îl înțeapă” pe Victor Ponta. Candidatul coaliției de guvernare îi caracterizează pe adepții lui Donald Trump

Citește și: Condiția impusă de Victor Ponta coaliției de guvernare pentru candidatura la președinție. Pericolul iminent pe care îl poate cunoaște România după alegerile din mai