Judeţul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027 din partea Institutului Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT), în cadrul unui eveniment festiv care a avut loc joi seara la Miercurea-Ciuc.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Biro Barna Botond, a vorbit, în discursul său, despre valorile zonei şi bucuria de a le împărtăşi, despre ospitalitatea oamenilor locului, despre specificitatea judeţului şi moştenirea gastronomică.
„Gastronomia, turismul nu este doar despre arome, gusturi şi locuri frumoase pe care le vizitaţi, ci este o poveste. Poveşti care vorbesc despre noi, despre o comunitate în mijlocul României, despre un judeţ unde multiculturalismul nu este o definiţie, ci este o realitate cotidiană, unde cultura reciprocă, respectul faţă de asta construieşte comunitatea, construieşte prezentul şi creează un viitor pentru generaţiile următoare. Creează valori pentru ţară, creează valori pentru Europa şi credem, noi avem convingerea, că creează valori şi pentru tot globul pământesc. (…) Aţi venit într-o regiune unde razele soarelui îndulcesc mierea, unde plantele medicinale dau gust brânzeturilor şi unde aerul proaspăt montan dă poftă bună pentru a consuma toate acestea”, a declarat preşedintele CJ Harghita, potrivit traducerii oficiale.
Acesta a spus că urmează o perioadă în care judeţul se va pregăti pentru anul 2027, punctând faptul că se doreşte folosirea acestei oportunităţi pentru a face „o reformă gastronomică”, astfel încât aromele şi gusturile vechi să fie prezentate într-o formă nouă, contemporană.
Biro Barna Botond a primit titlul înmânat judeţului Harghita de Regiune Gastronomică a Europei 2027 de la preşedinta IGCAT şi fondatoarea World Region of Gastronomy Award, dr. Diane Dodd, care a apreciat moştenirea gastronomică a zonei, patrimoniul local, eforturile producătorilor, a prestatorilor din turism şi a tuturor celor implicaţi în acest domeniu, dar şi devotamentul faţă de dezvoltarea sustenabilă şi cooperarea între comunităţile locale.
Aceasta a amintit de numeroasele iniţiative din domeniul gastronomic, de festivalurile comunitare, publicaţiile gastronomice sau de reţelele de producători locali, care folosesc ingrediente naturale în tot spectrul alimentar.
„Judeţul Harghita te surprinde cu peisajul, cu patrimoniul, cu moştenirea şi cu vitalitatea lui. Poate că această vitalitate este ceea ce asigură ca fermele mici, biodiversitatea şi gastronomia sănătoasă să existe. Acestea sunt fundamentul perfect pentru destinaţiile gastronomice sustenabile. Prin devotament, producătorii, fabricanţii de brânzeturi, festivalurile, toată lumea, toţi sărbătoresc această moştenire şi acele valori care se regăsesc în această regiune. Judeţul Harghita este admirabil şi este foarte gustos să explorăm acest judeţ. Este mai mult decât pregătit să fie regiunea gastronomică a Europei în 2027”, a apreciat dr. Diane Dodd.
Ea a menţionat că, după primirea titlului, judeţul va căpăta vizibilitate şi aceasta este o ocazie pentru ca toţi cei implicaţi să colaboreze şi să facă mai mult pentru comunitate.
„Ochii lumii se îndreaptă spre dumneavoastră. Este o ocazie să străluciţi”, a adăugat preşedinta IGCAT.
La gala festivă a avut loc şi decernarea premiului „Top Websites for Foodie Travelers”, printre laureaţi numărându-se şi site-ul Visit Harghita.
Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), Szabó Károly, a declarat pentru AGERPRES că decernarea titlului de Regiune Gastronomică a Europei este o ocazie uriaşă şi un foarte bun prilej pentru un brandig al judeţului pe plan turistic.
Acesta a vorbit despre valorile zonei şi despre patrimoniul gastronomic deosebit, care reuneşte mai multe culturi şi care va atrage turiştii în judeţ.
„Avem foarte multe regiuni în Europa unde mâncarea e bună. E bună şi la noi, avem un mix de culturi foarte puternic şi un segment de ospitalitate care eu cred că este pregătit să accepte turişti de calitate. Şi ceea ce trebuie în turism este zâmbetul şi cred că noi îl avem”, a punctat Szabó Károly.
Desemnarea Harghitei ca Regiune Gastronomică Europeană în 2027 reprezintă o oportunitate şi pentru localităţile judeţului, care au început deja pregătirile pentru a promova gastronomia zonei.
„Suntem deja în efervescenţa pregătirilor, chiar şi săptămâna aceasta am avut o întâlnire cu toţi proprietarii, managerii restaurantelor, hotelurilor din oraş, pentru că vrem ca anul 2026 să fie un exerciţiu pentru 2027. Pentru noi înseamnă enorm de mult, pentru că pe lângă atuurile pe care le are oraşul, vorbim de istorie, de cultură, de pelerinajul de la Şumuleu, de biodiversitatea care există în zonă, de foarte multe aspecte, partea gastronomică, culinară, încă nu a fost exploatată, în sensul bun al cuvântului, cum trebuia până acum. Şi cred că cea mai bună oglindă din acest punct de vedere este ceea ce spun cei care nu sunt din România, care sunt departe de noi, care văd gastronomia de acasă şi spun: da, aceasta este o valoare europeană! Şi atunci, să facem un eveniment care prezintă această valoare în faţa Europei, României, a Ungariei, a tuturor celor care vin în Miercurea-Ciuc este important”, a declarat presei primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.
La eveniment a avut o intervenţie, în sistem online, şi consultantul în turism Răzvan Pascu, care a vorbit de experienţele frumoase pe care le-a trăit de-a lungul anilor în judeţul Harghita, de frumuseţea peisajelor şi de interacţiunea cu oamenii şi ospitalitatea acestora.
Acesta a arătat că titlul de Regiune Gastronomică a Europei va da un imbold turismului şi va pune Harghita pe harta destinaţiilor gastronomice de top, reprezentând o oportunitate ca judeţul să se poziţioneze nu doar în România ca destinaţie turistică, ci şi la nivel mondial.
Decizia privind acordarea de către Institutul Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism a titlului de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2027 judeţului Harghita a fost anunţată în luna decembrie, după ce juriul internaţional de experţi din partea IGCAT a vizitat judeţul în luna octombrie şi a apreciat unicitatea valorilor culturale de aici, armonia naturală a peisajului şi colaborarea strânsă dintre comunităţile locale.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita) a iniţiat candidatura pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2027 în anul 2023.
Consorţiul care a depus dosarul de candidatură este format din Consiliul Judeţean Harghita, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, municipalităţile din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, Universitatea Sapientia, dar şi mai multe agenţii şi asociaţii din zonă.
Potrivit Visit Harghita, „Regiunile Gastronomice ale Europei (nominalizate şi premiate), selectate şi coordonate de Institutul Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism, îşi propun să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor prin evidenţierea importanţei unicităţii culturale şi gastronomice”.
De asemenea, acestea încurajează creativitatea şi inovaţia gastronomică, promovează educaţia culinară şi economia circulară, îmbunătăţesc nivelul turismului durabil şi sprijină bunăstarea şi sănătatea comunităţilor şi mediului înconjurător.
Titlul este o distincţie care promovează pe scară largă realizările, programele, colaborările comunitare şi răspunsurile regiunii la provocările viitorului şi nu este însoţit de un premiu financiar, scrie Agerpres.