China a impus noi tarife asupra importurilor americane și a plasat mai multe companii din SUA, inclusiv Google, pe lista cu posibile sancțiuni. Acțiunile Chinei vin ca răspuns moderat la taxele de 10% impuse de președintele Donald Trump asupra tuturor importurilor chinezești, scrie Reuters.
Replica Beijingului la măsurile impuse de Trump subliniază încercarea autorităților chineze de a negocia cu președintele american. Astfel, chinezii încearcă să evite un război comercial total între cele mai mari două economii ale lumii.
Capital Economics estimează că noile tarife impuse de China se vor aplica unor importuri anuale de aproximativ 20 de miliarde de dolari. O sumă considerabil mai mică, comparativ cu produsele chinezești, aproximate la 450 de miliarde de dolari, afectate de taxa impusă de Trump. Aceasta a intrat în vigoare în cursul zilei de marți.
„Măsurile sunt relativ modeste, cel puțin în raport cu cele ale SUA, și au fost calibrate pentru a transmite un mesaj Washingtonului” – Julian Evans-Pritchard, șeful departamentului de economie chineză la Capital Economics.
Trump suspendă noile tarife impuse Canadei și Mexicului. Le menține pe cele aplicate importurilor chinezești
Luni, Trump a suspendat decizia de impunere a tarifelor de 25% asupra produselor din Mexic și Canada. Președintele american a acceptat o perioadă de 30 de zile în care cele două state vor implementa noi măsuri în privința securității frontierelor și combaterea criminalității.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că Trump intenționează să discute cu președintele chinez Xi Jinping, în cursul acestei săptămâni.
La finalul săptămânii trecute, Trump a sugerat că Uniunea Europeană ar putea fi următoarea țintă pentru noi tarife impuse. Totuși, el nu a specificat momentul în care acest lucru se va și întâmpla.
Citește și Liderii europeni îl avertizează pe Donald Trump: Războiul comercial va afecta atât UE, cât și SUA
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Bruxellesul este pregătit pentru negocieri dificile. Ea a subliniat, totuși, nevoia de a construi un parteneriat mai puternic cu cel mai mare aliat comercial și de investiții al UE.
„Vom fi deschiși și pragmatici în ceea ce privește realizarea acestui obiectiv. Dar vom sublinia clar că ne vom proteja întotdeauna interesele – oricând și în orice mod este necesar” – Ursula von der Leyen
Comisia Europeană și noua administrație americană au fost în contact la nivel tehnic, dar Von der Leyen și Trump nu au discutat încă direct, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei.
Noile tarife impuse de China, după deciziile luate de Donald Trump
Noile măsuri ale statului chinez, anunțate odată cu intrarea în vigoare a tarifelor impuse de Trump, includ:
- O taxă de 15% asupra importurilor americane de cărbune și gaz natural lichefiat (GNL)
- O taxă de 10% pentru țiței, echipamente agricole și un număr redus de camioane și automobile de lux produse în SUA
De asemenea, China a anunțat o investigație anti-monopol asupra Alphabet Inc. (Google), punând pe lista de posibile sancțiuni companiile americane PVH Corp (deținătoarea mărcilor Calvin Klein) și Illumina, o firmă de biotehnologie.
Google a refuzat să comenteze investigația, iar PVH și Illumina nu au răspuns solicitărilor de a oferi declarații în acest sens.
China a impus și restricții la exportul unor metale esențiale, inclusiv tungsten (wolfram), utilizate în industria electronică, echipamente militare și panouri solare.
Noua taxă de 10% impusă camioanelor electrice americane ar putea afecta Cybertruck, produsul Tesla promovat intens de Elon Musk în China. Nici Tesla nu a oferit un comentariu în acest context.
Noile tarife ale Chinei vor intra în vigoare pe 10 februarie, oferind un interval de timp pentru negocieri între Washington și Beijing.
Efecte asupra economiei globale
În timpul primului său mandat, Trump a inițiat un război comercial de doi ani împotriva Chinei, impunând tarife care au perturbat lanțurile globale de aprovizionare și au afectat economia mondială.
„Războiul comercial este într-un stadiu incipient, iar probabilitatea unor noi tarife este ridicată”, a spus Oxford Economics, care a revizuit prognoza de creștere economică a Chinei.
Trump a avertizat că ar putea impune noi tarife dacă Beijingul nu va opri fluxul de fentanil, un opioid letal, către Statele Unite ale Americii.
China a respins acuzațiile, susținând că fentanilul este o problemă internă a SUA și a anunțat că va contesta tarifele la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și va lua alte măsuri, lăsând însă loc pentru negocieri.
SUA reprezintă o sursă relativ mică de petrol brut pentru China, acoperind doar 1,7% din importurile chinezești anul trecut, echivalent cu aproximativ 6 miliarde de dolari. De asemenea, doar 5% dintre importurile de gaz natural lichefiat ale Chinei provin din SUA.
Prețurile petrolului au scăzut după anunțul Chinei privind represaliile comerciale, iar bursele din Hong Kong au redus câștigurile inițiale. Dolarul american s-a întărit, în timp ce yuanul chinezesc, euro, dolarul australian și canadian, precum și peso-ul mexican au scăzut, reflectând îngrijorările pieței legate de riscul unui război comercial prelungit.
„Chiar dacă SUA și China vor ajunge la un acord asupra anumitor aspecte, este posibil ca tarifele să fie folosite recurent ca instrument de presiune, ceea ce poate deveni o sursă majoră de volatilitate a pieței în acest an”, a spus Gary Ng, economist la Natixis, Hong Kong.