Invitată la emisiunea DC Anima, Iuliana Ionașcu, decana Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a discutat alături de Tudor-Tim Ionescu despre numeroase subiecte de interes pentru cei care și-ar dori să activeze în domeniul medicinei veterinare.

Iuliana Ionașcu a abordat subiectul oportunităților pe care le au absolvenții acestui domeniu, după ce își finalizează studiile.

Chiar dacă mulți dintre noi ar crede că meseria de medic veterinar este singura profesie pe care un absolvent de medicină veterinară o poate urma, decana FMV a explicat toate direcțiile de dezvoltare a studenților care au terminat ciclul de șase ani de studiu.

Absolvenții pot urma studii de doctorat, care durează patru ani

„Nu, nu este doar atât, pentru că este o facultate acreditată. Am obținut acreditarea în 2024 și până în 2029, este o facultate acreditată. Asta nu înseamnă că noi am oprit procesul. Este um proces continuu, trebuie să ții pasul, să faci raportări intermediare. Să fii acolo sus, unde îți este, în momentul acesta, locul.

Un absolvent de medicină veterinară poate să intre imediat, după ce finalizează studiile, la un doctorat. Dacă i-a plăcut ceva în special, dacă are o înclinație către partea de cercetare preclinică, partea de clinică… Iar asta se întâmplă foarte repede! Ei au finalizat în iulie, au absolvit, iar în septembrie este deja examenul pentru doctorat – este pe o perioadă de patru ani. Înseamnă o parte clinică extraordinară. S-au schimbat foarte multe lucruri și ei chiar fac cercetare!

Un doctorand, în momentul acesta, are și bursă de la statul român, asta îl ajută să respire un pic, să nu mai stea pe banii familiei. El trebuie să se școlească, să se prezinte la cursuri. Toate se plătesc din ceea ce Ministerul Educației oferă pentru pregătirea unui doctorand ca să ajungă doctor în Științe. Este o excepție, este un lux (n.r. spre deosebire de alte state), dar trebuie ajutat. Este la început de drum! Asta este varianta, dacă își dorește să facă cercetare, să facă un doctorat. Îl finalizează în patru ani. – Iuliana Ionașcu

Meseria de diplomat, o altă variantă pentru absolvenții Facultății de Medicină Veterinară

Iuliana Ionașcu a mai subliniat o oportunitate pe care absolvenții Facultății de Medicină Veterinară o au după absolvire, respectiv aceea de diplomat. Deși acest proces este unul dificil și anevoios, titlul de Diplomat reprezintă o certificare înaltă, de excelență pentru specialiștii din acest domeniu, acordată de un board internațional. După cum a menționat și decana FMV, absolvenții care decid să urmeze acest drum vor fi supuși unui examen riguros, caracterizat ca fiind „îngrozitor”.

„Dacă este muncitor și își dorește să fie diplomat, și avem destui diplomați în România (…), atunci se înscriu la un internship și pleacă în afară, sunt acceptați și încep o muncă silnică – acolo e o muncă silnică – să ajungă diplomați.

Trebuie să dea examene, să își facă un număr de cazuri, expertize ș.a.m.d și să se supună acelui examen care este îngrozitor. Și parte scrisă, și practică. Mulți îl iau de prima dată, mulți încearcă a doua sau a treia oară, dar reușesc. Asta este varianta lungă, ești diplomat. Mai mult decât diplomația, nu poți fi altceva în meseria noastră.” – Iuliana Ionașcu