Alegerile prezidențiale din România reprezintă unul dintre cele mai dezbătute subiecte în spațiul public, la ora actuală.

Titus Corlățean a discutat despre anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024, alături de jurnalistul Val Vâlcu, în cadrul Interviurilor DC News. Senatorul și totodată reprezentantul Consiliului pentru Alegeri Democratice al Comisiei de la Veneția a analizat criteriile luate în considerare de Curtea Constituțională a României în privința anulării primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 24 noiembrie 2024.

Amintim că decizia CCR, luată cu unanimitate de voturi, a fost determinată de informații conform cărora candidatul Călin Georgescu ar fi beneficiat de sprijin extern prin atacuri cibernetice și crearea de conturi false pe platforme precum TikTok, cu scopul de a manipula opinia publică.

Georgescu a contestat decizia Curții la trei instituții judiciare: Curtea de Apel București, Înalta Curte de Casație și Justiție, respectiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Toate trei instituții au respins cererea acestuia, doar că opinia publică din România solicită o motivare mai clară a anulării primului tur al alegerilor.

„Au fost mai multe demersuri în justiție – în justiția națională: Curtea de Apel, Înalta Curte și, ulterior, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Aceasta, la primul capitol – întrucât competitorul direct interesat (n.r. Călin Georgescu) a solicitat măsuri de urgență, respectiv relansarea competiției, turul al II-lea. Or pentru mine, de o manieră absolut predictibilă, ca jurist și ca om care lucrează pe tema CEDO, am știut dinainte că această contestație nu are șanse. Curtea a respins, în unanimitate, măsurile de urgență, urmând ca fondul subiectului să fie discutat.

Cine va citi un anumit paragraf din primul protocol adițional la Convenția Europeană a Drepturilor Omului va vedea, acolo, că problema care se pune, legată de contestația alegerilor, Convenția Europeană garantează anumite lucruri, în mod explicit, doar pentru alegerile pentru Corpul Legiuitor, pentru Parlament. O plângere care vizează alegerile prezidențiale nu este acoperită.

CEDO nu este o Curte de Apel la Curtea Constituțională. Să nu-și imagineze nimeni că se va da peste cap și se va casa decizia CCR. Ar putea să tragă concluzia: Aveți nevoie să ameliorați legislația cu criterii mai clar explicitate, pe baza cărora…” – Titus Corlățean

Promovarea „gratuită” pe TikTok și lipsa transparenței în conținutul electoral, argumente pentru anularea alegerilor prezidențiale

De asemenea, Titus Corlățean a explicat faptul că modul în care Călin Georgescu și-a construit campania electorală, spre deosebire de contracandidații săi, a fost incorect. Candidatul la prezidențiale și-a promovat discursurile pe platforma TikTok declarând la finalul campaniei electorale că nu a cheltuit niciun leu pentru întregul proces.

Mai mult decât atât, rețeaua chineză nu ar fi evidențiat conținutul distribuit de Georgescu ca fiind „material electoral”, toate aceste aspecte încălcând legislația și, implicit, reprezentând argumente pentru anularea turului I.

„Comisia de la Veneția a venit și a spus care ar trebui să fie criteriile și recomandările. Sunt recomandări generale. Tema probelor (n.r. dovezi) este una importantă. Și este tema ca cei care contestă sau care sunt în procedură să aibă posibilitatea de a-și exprima, susține argumentele.

Pe de o parte, competitorul care s-a considerat dezavantajat a făcut demersuri, iar argumentele sale au fost ascultate gradual nu într-una, nu în două, ci în trei instanțe judiciare. La Curtea de Apel, la Înalta Curte, și la CEDO. Toate cele trei curți i-au respins.

(…) A doua chestiune este foarte importantă, din punctul meu de vedere: probele suplimentare care trebuie prezentate pentru a justifica o astfel de decizie. Dacă te uiți la speță, care este complicată – și în general, dacă ai un exercițiu fie de ingerință externă, fie de finanțare – când vedem care sunt sumele de bani folosite, care a fost network-ul de redistribuire și oamenii de afaceri care au finanțat, platforme sud-africane… Vorbim de bani serioși!

Când cineva afirmă zero lei investiți, asta introduce, în mod clar, și un element de discriminare față de alți competitori electorali care și-au declarat sumele folosite. Este, clar, o încălcare flagrantă a legislației electorale, care a dus la o distorsionare a alegerilor. Și mai e un lucru: mă uitam la una dintre recomandările Comisiei de la Veneția.

Spune ea, platformele din mediul virtual, de redistribuire, trebuie să fie foarte transparente, să indice foarte clar competitorii politici electorali și rețelele – publicitatea politică. În speță, TikTok nu a înregistrat nici competitorul electoral ca fiind electoral. La liber a fost și publicitatea ca fiind comercială. Sunt niște lucruri flagrante. Acestea trebuie să fie revizuite și printr-un control al statului, o legislație, dar și pe platformele respective.”, a mai spus Titus Corlățean.