„Mă iubește sau mă controlează?” – o întrebare pe care mulți și-o pun, fără să își dea seama că răspunsul poate dezvălui o relație toxică. Într-o nouă ediție a emisiunii Dr. Psy, moderatoarea Ramona Dumitru a discutat cu psihologul Radu Leca despre semnele care indică o relație periculoasă și motivele pentru care despărțirea este atât de dificilă.
De la manipulare emoțională la amenințări extreme, comportamentele toxice pot transforma o relație într-o capcană psihologică greu de depășit.
Ce înseamnă un partener toxic?
Radu Leca portretizează câteva trăsături ale partenerului toxic, cea mai evidentă fiind limitarea perechii sale din toate punctele de vedere, chiar dacă intenția nu este neapărat de a-i face rău.
„Partenerul toxic te limitează, din toate punctele de vedere, nu ca să îți facă rău, dar undeva între zona în care îți impune și îți dă drumul, îți impune și îți dă drumul, și tot așa ești și tu. Astfel, îți pierzi abilitatea de a distinge între bine și rău, deoarece în momentele de afecțiune crezi că tu ai greșit și îți asumi vina pentru comportamentele toxice ale partenerului.”, explică el.
Un alt semnal de alarmă este tendința de a justifica comportamentul abuziv prin momentele frumoase petrecute împreună. „Oamenii se agață de amintirile pozitive, chiar și atunci când aspectele negative sunt dominante”, subliniază Ramona Dumitru. „Astfel, partenerul abuzat își minimizează suferința și își reprimă conștientizarea faptului că se află într-o relație distructivă.”
De ce este greu să ieși dintr-o relație toxică
Psihologul Radu Leca explică faptul că partenerii toxici sunt adesea foarte convingători și știu cum să manipuleze emoțional.
„Subiecții pe care i-am întâlnit în terapie spuneau deseori: ‘Nu e momentul acum’, ‘Hai să-i mai dau o șansă’. Acest ‘hai să…’ este profund sabotor. Este o formă de autosabotaj emoțional care menține victima captivă.”, punctează psihologul.
Mai mult, unii parteneri toxici folosesc amenințări extreme pentru a împiedica o despărțire.
„Cei mai periculoși sunt cei care spun: ‘Dacă pleci, mă omor’. Această amenințare este folosită pentru a șantaja emoțional partenerul și a-l face să rămână într-o relație distructivă. De multe ori, astfel de persoane sunt conștiente că nu își vor pune viața în pericol, dar folosesc această strategie pentru a obține atenție și control.”, mai completează acesta.
Un exemplu concret prezentat de Radu Leca este cel al unei persoane care a amenințat cu suicidul, luându-și tratamentul psihiatric într-o doză mare, dar într-un mod care să nu fie fatal. „A fost găsit de poliție după 12 ore, între pat și perete, plin de medicamente, dar a fost salvat. De fiecare dată când toxicul amenință cu suicidul, o face într-un mod calculat, lăsând mereu o portiță de salvare.”
Ce trebuie să facem dacă ne confruntăm cu un partener toxic?
În momentul în care apare un partener toxic în viața oamenilor, psihologul oferă o soluție simplă și directă: „La revedere. Două cuvinte și ai plecat. Din secunda în care partenerul spune: ‘Vezi că mă omor dacă mă părăsești’, trebuie să îți iei bagajele și să pleci. Nu trebuie să te simți vinovat pentru manipularea emoțională la care ai fost supus.”
În astfel de situații, este esențial să conștientizăm că responsabilitatea nu este a victimei. „Mulți rămân în relații toxice din sentimentul de vină, crezând că trebuie să își protejeze partenerul toată viața. Acesta este un efect al spălării creierului la care sunt supuși”, explică Leca.
Semne clare ale unei relații toxice:
- Te simți controlat și limitat în deciziile tale.
- Ai senzația că orice problemă din relație este din vina ta.
- Partenerul alternează între comportamente afectuoase și abuzive.
- Te agăți de amintiri frumoase, ignorând momentele negative.
- Partenerul te amenință că se va răni dacă încerci să îl părăsești.
- Îți pierzi treptat identitatea și încrederea în tine.
Relațiile toxice sunt greu de identificat din interior, dar există semnale clare care indică o astfel de dinamică nocivă. În astfel de cazuri, este important să cerem ajutor și să prioritizăm propria bunăstare emoțională.