Copiii sunt mai vulnerabili în sezonul rece, când răcelile, gripa și alte infecții respiratorii virale sunt mai frecvente, motiv pentru care părinții caută soluții eficiente pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.
Întrebat ce părere are despre administrarea medicamentelor copiilor cu scop preventiv, conferențiar dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, în calitate de invitat la emisiunea „Părinți Prezenți”, moderată de Loredana Iriciuc, a subliniat pericolele acestei practici, avertizând asupra riscurilor asociate automedicației preventive în rândul copiilor.
Dr. Mihai Craiu, despre administrarea medicamentelor cu rol preventiv: „Nu funcționează, ba din contră!”
„Este o așteptare nerezonabilă. Nu funcționează, ba din contră! Ar putea să funcționeze în sensul unor efecte adverse pe care am constatat, la o simplă lectură a prospectelor, a rezumatului caracteristicilor produsului că și la doctoriilor de sugari scrie acolo că pot exista vărsături, grețuri…
Bolile virale nu pot fi prevenite decât prin scăderea inoculului, adică să primesc mai puțin virus, sau dacă l-am primit, să am în spatele zidurilor cetății, că da, mă asediază dușmanii… Dar dacă am armata pusă lângă ziduri – adică anticorpi – nu se plimbă prin toată cetatea! Și nu-mi face foarte rău la restul corpului. Deci, în principiu, ar trebui să prevenim prin mijloace nonfarmacologice, termen folosit în pandemie, dacă mai țineți minte… Distanțarea, spălatul, masca, toate! Acestea care sunt fără doctorii, primul.
Și al doilea lucru, ceva care poate fi făcut farmacologic. Ce poate fi făcut farmacologic? Sunt trei lucruri. Și asta e valabil și pentru metapneumovirusul uman (HMPV), dar și pentru gripă, și pentru FSR, pentru altele. Primul lucru care poate fi făcut, pentru cele care au vaccin, da, putem vaccina. Există limite inferioare, de exemplu, pentru gripă: nu pot fi vaccinați copiii mai mici de șase luni. În rest, poate fi vaccinat oricine.
Pentru bolile pentru care nu avem vaccinuri sau avem contraindicație de vaccin, pentru că sunt persoane care nu pot fi vaccinate din motive obiective, medicale, nu din convingeri… Pentru acestea există antivirale. Știm, de exemplu, că în scenariul gripei există inhibitorii de neuraminidază – nu dăm nume comerciale aici – se cheamă, chimic, Oseltamivir, și are un nume foarte popular… Poate fi dat la contactul cu un frate, din casă, într-un caz de gripă dovedit… El a fost în tabără, fratele lui a fost la serbarea de Crăciun, a luat (n.r. virusul), celălalt era plecat… Iar el e în casă cu fratele lui bolnav. Ca să nu facă boala, contactul poate să ia profilactic. Asta funcționează! Profilactic antiviral, inhibitor de neuraminidază… Nu Nurofen și Panadol, că n-ajută!”, a declarat dr. Mihai Craiu.
„Există soluții pentru toate, dar soluțiile le găsim discutând cu doctorul în care avem încredere, nu întrebându-l pe doctor Google”