Pentru a-și atinge obiectivele, sportivii de performanță trebuie să urmeze reguli stricte, iar atât ei, cât și echipele lor, au responsabilitatea de a preveni orice caz de dopaj accidental.
Acest aspect este valabil și în tenis, unde au fost raportate multiple cazuri de testare pozitivă la substanțe interzise. Printre ele, faimosul caz al Simonei Halep, fostă lideră mondială și dublă campioană de Grand Slam (Roland Garros 2018, Wimbledon 2019). Românca a fost depistată pozitiv la roxadustat în august 2022, urmând un proces îndelungat pentru ca aceasta să poată reveni în circuitul WTA.
Totodată, cazuri răsunătoare și ale căror soluționări au fost criticate în lumea tenisului mondial sunt reprezentate de testarea pozitivă la clostebol, un anabolizant, a actualului lider mondial ATP, italianul Jannik Sinner, în martie 2024, respectiv a polonezei Iga Swiatek, fostă lideră mondială în circuitul WTA, depistată pozitiv la substanța interzisă trimetazidină, în august 2024.
„Cum reușești să te menții curat?” a fost întrebarea jurnalistului Florin Răvdan pentru tenismenul român Cezar Crețu, invitat la Interviurile DCSport.
Jucătorul de tenis din țara noastră ocupă locul 311 ATP și se pregătește intens pentru întâlnirea cu Bulgaria din competiția Cupa Davis, fiind un membru important al echipei României. Duelul dintre cele două reprezentative are loc la Sala Polivalentă din Craiova, în perioada 31 ianuarie – 1 februarie.
„Noi, sportivii, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le luăm, alimentația pe care o avem și așa mai departe. Deci suntem nevoiți să angajăm în jurul nostru profesioniști în aceste domenii (n.r. nutriție, medicină) tocmai pentru ca să evităm astfel de evenimente. (n.r. depistarea pozitivă la substanțe interzise).
Costurile sunt destul de ridicate. La nivelul la care majoritatea jucătorilor evoluează, sunt destul de greu de atins, așa că din nou subliniez importanța bugetului cu ajutorul căruia fiecare sportiv poate ajunge să-și angajeze astfel de persoane.
Este o investiție în siguranța noastră ca sportivi, în dezvoltarea noastră ca sportivi, și atunci lucrurile acestea trebuie văzute ca pe o investiție, pentru că tot ele, la rândul lor, ne vor aduce și rezultate din ce în ce mai bune.
Aș spune că e o combinație între (consultarea echipei și autoinformare). La început, m-am sfătuit cu cei din staff-ul meu, am învățat, în mare, care e direcția pe care trebuie să o aleg, să o abordez. Mai am și momente, într-adevăr, când caut și deschid site-ul celor de la antidoping (n.r. Agenția Mondială Antidoping/WADA) cu lista de produse pe anul în curs, pentru că ele se schimbă (n.r. de la un an la altul). Și încerc să mă uit la ele, să văd exact despre ce e vorba, să mă uit ce nu e acceptat. Astfel, am reușit să am grijă până acum.”, a declarat Cezar Crețu.
Diferența dintre testele antidoping la competițiile ITF și ATP, semnificativă
Tenismenul a evidențiat și diferența în frecvența testării jucătorilor din competițiile ITF, în raport cu testările efectuate în rândul sportivilor din circuitul ATP. După relatările lui Crețu, diferența rămâne considerabilă.
În timp ce jucătorii de tenis care evoluează în circuitul ATP sunt, de regulă, testați între 10-20 de ori, tenismenii care joacă în turneele ITF sunt testați de 2-3 ori în cursul unui sezon.
Spre exemplu, Simona Halep, jucătoare care concurează în competițiile WTA, a fost supusă testelor antidoping de nu mai puțin de 27 de ori în anul 2019.
„Chiar curând am auzit sportivi din ATP care s-au exprimat în vederea celor de la antidoping, au destule teste, foarte multe chiar – pe parcursul săptămânilor în care ei joacă la turnee mari – lucru diferit la noi, în circuitul ITF. Din experiența mea, un test antidoping se întâmplă de 2-3 ori pe an. Asta depinde, cu siguranță, de ce urmăresc cei din asociație, ce obiective au, poate, și cu siguranță turneele sunt alese aleatoriu, așa că noi nu știm niciodată când ele pot veni.
Însă, ce am experimentat jucând în circuitul Challenger, e că ele se măresc ca frecvență odată ce nivelul crește (…) (n.r. Oficialii WADA) își fac treaba din ce în ce mai bine cu cât clasamentul și turneele se măresc.
(Dopajul lui Jannik Sinner) nu-l pot comenta, pentru că nu fac parte din echipa lui, nu știu care e povestea de la mijloc, așa că prefer să mă focusez pe cariera mea, să am eu grijă de ceea ce fac și ceea ce fac persoanele din jurul meu. Nu pot oferi un răspuns pentru că nu sunt în cunoștință de cauză.”, a mai declarat Cezar Crețu.