Răcelile, virozele și gripa sunt afecțiuni care afectează foarte des copiii, mai ales în sezonul rece. Mulți părinți se întreabă dacă imunitatea celor mici este suficient de puternică sau dacă trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a-i proteja.

În plus, apar întrebări despre cum să gestionăm aceste situații și ce putem face pentru a preveni răcelile. Aflăm astăzi mai multe despre aceste aspecte de la Doctorul Mihai Craiu, medic primar pediatru, care a fost invitat la emisiunea „Părinți Prezenți”, moderată de Loredana Iriciuc.

Spațiile neaerisite corespunzător, cel mai mare dușman

În cadrul emisiunii, Dr. Mihai Craiu a explicat importanța unui anumit nivel de inocul viral pentru copiii care merg la școală sau la grădiniță. Acesta a spus că un anumit contact cu virușii poate ajuta organismul să dezvolte un sistem imunitar mai puternic, dar este important să avem grijă de mediul în care se află copiii.

„Copiii care merg la grădiniță sau la școală au nevoie de un anumit nivel de inocul. Deci nu faci boală gravă, să-ți pună viața în pericol, că ai întâlnit un virus răzleț. E vorba de doză, ca la toate substanțele care ne fac rău. Ca la, nu știu, băutură, dacă e multă și concentrată, da, poate să facă rău. Așa este și cu inocul viral.”, a explicat Dr. Craiu.

Acesta a continuat să vorbească despre cum locurile închise și neventilate pot fi periculoase, mai ales atunci când copiii se află în preajma celor bolnavi care strănută. Dr. Craiu subliniază faptul că în România nu există încă o cultură a purtării măștii în rândul celor care sunt bolnavi, ceea ce poate duce la răspândirea virusurilor.

„Periculoase sunt numai locurile închise și neventilate, unde, de exemplu, un bolnav strănută fără mască, că la noi în România nu există cultura asta ca cel bolnav să vină cu mască ca să nu dea răceala mai departe. Când strănutăm pleacă o ceață în fața noastră pe o distanță de aproximativ 1,5-2 m. De asta s-a dat aceea recomandare cu distanțarea și evitarea aglomerațiilor.”, a adăugat el.

Suedia, singura țară care nu a închis școlile în pandemie

Un prim sfat foarte important oferit de Dr. Craiu a fost despre importanța ventilării aerului în încăperi. Potrivit medicului, nu este suficient să evităm aglomerațiile, ci este esențial ca aerul să circule și să se evite concentrările mari de viruși într-o cameră.

Dr. Craiu a explicat că, în timpul pandemiei, Suedia a ales să nu închidă grădinițele și școlile primare, iar acest lucru a fost un exemplu pozitiv pentru restul lumii.

„E foarte importantă ventilarea aerului pentru că nu se atinge inoculul ăla. Nu-i concentrația destul de mare încât să producă boală la cei care respiră în camera aia dacă stau cu ușile deschise.

Dacă vă aduceți aminte în pandemie, singura țară care n-a închis deloc grădinițele și școlile primare a fost Suedia. Și a fost blamată pentru chestia asta, dar s-a dovedit că au avut dreptate. Copiii făceau relativ rar COVID și dacă totuși făceau, nu se îmbolnăveau catastrofal de grav. Și erau frumos cu geaca de schi pe ei în clasă și geamurile deschise. Suedia, cu minus 3 grade afară.

Deci problema la noi, la românii, pe care o anticipez acum, în următoarea lună, când vor crește, cazurile respiratorii, că a început școala, este legată de spaima noastră de curent. Deci, dragi părinți, discutați cu doamna dirigintă, măcar în pauze trebuie aerisită clasa, ca să nu atingem nivelul critic de concentrație de diverși virus. Ăsta e un lucru foarte important, aerisitul.”, explică Mihai Craiu.

Cum să gestionăm răcelile și virozele și ce măsuri putem lua

În cazul în care copilul răcește, Dr. Craiu recomandă utilizarea testelor rapide de gripă, COVID sau VSR, care se pot achiziționa din farmacii.

„Toți românii au învățat că un mic eșantion de secreții nazale, pus într-un test combinat de gripă, VSR, COVID, ne poate răspunde”, a spus Dr. Craiu. După ce se face testul, este important să discutăm cu medicul de familie și să urmăm tratamentele recomandate.

De asemenea, Dr. Craiu subliniază importanța izolației atunci când copilul este bolnav. „Cel puțin una – două zile copilul ar trebui izolat, nu dus la școală, chiar dacă are lucrare sau cerc de dansuri și nu știu ce”, a adăugat medicul pediatru. Acesta consideră că este important să îi învățăm pe copii să strănute corect, adică în cot, nu în mână, pentru a nu răspândi virusurile pe suprafețele comune din casă sau școală.

Dr. Mihai Craiu ne îndeamnă să fim atenți la riscurile de expunere și să aplicăm măsuri simple, dar eficace, pentru a proteja sănătatea celor mici. „Riscul ține de expunere și de nivel de inocul. Ne vom întâlni cu astfel de pacienți, până la urmă. Dar dacă stăm la distanță nu ne putem îmbolnăvi”, a concluzionat Dr. Craiu.