„Anul Nou care n-a fost” este unul dintre cele mai apreciate filme din România în ultimele luni. Difuzat în perioada sărbătorilor de iarnă de Televiziunea Română, filmul nu este însă unul despre Revoluţie.

Criticul Daniel Cristea Enache şi scriitorul Flaviu Predescu au vorbit despre acest subiect în cadrul emisiunii „Cultura pentru toţi”.

„Realitatea românească depăşeşte ficţiunea. Ce am trăit noi în ultima vreme nu am văzut în niciun film, nici românesc, nici străin. Şi asta ne dă o idee asupra potenţialului realităţii româneşti de a ne surprinde în continuare. Am considerat că le-am văzut pe toate, că le-am trăit pe toate, dar iată că prezentul nostru, cotidianul nostru ne oferă surprize plăcute şi neplăcute”, a punctat Daniel Cristea Enache.

„Nu e un film despre Revoluţia română”

„Acest film, pe care l-am văzut la TVR, ca în vremurile bune, din păcate segmentat de prea multe momente de reclamă, nu l-am văzut ca pe un film despre Revoluţia română, ci ca un film despre atmosfera din România din 1989. Niciunul dintre personajele din film, niciunul dintre personajele care eram noi înainte de 1989, nu anticipa ce urma să fie. Nimeni nu ştia că urmează o revoluţie, că va cădea regimul Ceauşescu. Aşteptările noastre maximale erau să scăpăm de Nicolae Ceauşescu pe cale naturală, şi să vină un nou lider. Opţiunile noastre erau între Elena Ceauşescu şi Nicu Ceauşescu. Filmul surprinde foarte bine atmosfera de atunci, în care totul era închis, blocat, se desfăşura totul după un tipic care nu se mai putea schimba.

Abia la sfârşitul filmului vedem acea scânteie care declanşează revoluţia de la Bucureşti, de la celebrul miting de pe 21 decembrie. Mama mea adoptivă, Doina Cristea, a participat atunci, a fost dusă cu şcoala, şi a venit de acolo foarte tulburată, pentru că toată acea mulţime s-a dezagregat, a fugit în toate direcţiile, în urma unor zgomote foarte ciudate. În film, acestea sunt produse de petardele pe care le are muncitorul interpretat memorabil de Adrian Văncică”, a declarat criticul Daniel Cristea Enache la Cultura pentru Toţi.