Marian Avram, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, a explicat în exclusivitate la DCNews TV ce fel de peşte preferă românii la masă, dar şi de ce gusturile nu s-au schimbat în ultimii 35 de ani.
„Dacă discutăm la nivel global, consumul de peşte a crescut cu 300%. Nu e doar în România tendinţa asta de a mânca sănătos. De aceea, presiunea a fost mai mare pe resursa piscicolă, pe pescuit. De aceea, anumite ţări din Asia s-au gândit, şi asta cu 20-30 de ani înainte, că trebuie dezvoltată acvacultura. Practic, acele ferme de peşte. Pe de o parte, pentru că aveau nevoie de hrană de calitate, dar şi îndestulătoare.
În România, e acelaşi lucru. Am ajuns la 150.000 de tone de peşte. Tradiţional, consumăm o foarte mare cantitate de peşte oceanic. Tendinţa asta s-a menţinut şi după revoluţie. Obiceiul consumatorului român este în continuare pentru peşte oceanic, importat. La care s-au adăugat preferinţele mai noi, pentru că nivelul de trai a crescut, pentru fructele de mare.
Avem şi o componentă importantă a celor care consumă peşte de apă dulce, din Dunăre, din lacuri, din râurile mari. Cam ăsta e coşul consumului în România. Producem şi de la Marea Neagră, din pescuit maritim, aproximativ 10-12.000 tone din acvacultură”, a declarat Marian Avram la DCNews TV.
Păstrăvul, creştere spectaculoasă
„Păstrăvul este o treime din consum. A avut cea mai bună creştere. De la 400 de tone acum 5 ani la 4000 de tone acum.
Dacă ne gândim că o porţie are cam 250 de grame, înseamnă câteva milioane de porţii. La export merge rapana, am avut şi 8600 de tone recoltate. A fost considerată specie invazivă, de aceea a fost pescuitul la liber. Unităţi de procesare trimiteau 95% din marfă către Japonia şi Coreea de Sud. Acum suntem la 2200 de tone, pe fondul scăderii cererii, din cauza pandemiei, dar şi a scăderii de populaţie.
Comisia doreşte şi, probabil, în următorii ani vom avea discuţii, să punem o cotă. E şi principiul că natura trebuie prezervată”, a mai spus acesta.