În cea mai recentă ediție a emisiunii DC Conducem, difuzată pe DCNewsTV, Titi Aur, expert în conducere defensivă, a vorbit despre un lucru de care șoferii în formare, dar și cei care dețin deja un permis de conducere, ar trebui să țină cont.

Siguranța este un aspect pe care nu se pune suficientă atenție în momentul instructajului auto. Așadar, cu ocazia participării sale la această emisiune, Titi Aur a enumerat câteva exemple.

„Siguranța nu se învață la școala de șoferi pentru că la școala de șoferi ești relativ în siguranță, pentru că de cele mai multe ori mergi doar prin oraș. Au fost cazuri în care s-a ieșit din oraș, dar nu se mai face și s-a interzis”, explică gazda emisiunii.

„Învățatul din punctul meu de vedere are doi pași: partea practică, care este neapărat necesară și partea teoretică. Din păcate, nici măcar la partea teoretică nu se predă regula celor două secunde, cercul de siguranță, regula fermoarului și multe alte reguli, cum ar fi poziția corectă.

Eu aș propune ca școala de șoferi să aibă parte teoretică, parte practică, examen și încă o parte practică după examen, de câteva ore, în care să mergi cu instructorul atunci când ai permisul și pe autostradă și în locuri mai în afara localității. Așa ar fi ideal, un model, un sistem de pregătire, pentru că dacă mergi doar cu 30 km/h și dacă faci doar teoretic, din păcate nu se face nici măcar teoretic ce vorbim noi acum. Când vei ajunge să mergi cu 100, respectiv cu 130 pe autostradă, legal, va trebui doar să te adaptezi” spune Titi Aur.

Cu toate acestea, unii dintre instructorii auto își fac treaba și au grijă ca cei care susțin examenul auto să știe și aceste lucruri care le pot salva viața în anumite situații. Totuși, de cele mai multe ori dezinteresul din partea proaspeților șoferi este prea mare.

„Sunt instructori în România și eu cunosc instructori și școli de șoferi care fac asta și insistă, le explică cursanților, doar că, din păcate, există rezerve, nu numai rezerve, chiar repulsie din partea cursanților, că vine întrebarea: Mă întreabă la examen, îmi trebuie ca să iau permisul? Și atunci nu poți să-l minți pe cursant. El o să zică: Lasă-mă, domnule, eu vreau să iau permisul, doar atât” a mai spus Titi Aur.

„Totul se rezumă, de fapt, la acea vorbă veche: înveți să conduci după ce iei permisul, ceea ce este fals” a completat moderatorul emisiunii.

Emisiunea completă: DC Conducem. Cum s-a produs accidentul de la Roşiori, din perioada sărbătorilor