Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de Genetică Medicală SANADOR a luat parte la emisiunea Academia de Sănătate, difuzată pe DCNewsTV, unde a abordat și subiectul testelor genetice.
Cum pot ajuta aceste instrumente medicale inovative oamenii în diferite situații, fie că este vorba despre nașterea unui copil sau de predispoziții la anumite boli grave.
„Pacienții au devenit mult mai conștienți de existența unor posibile tare genetice și cer pacienți de diferite condiții și cu diferite, să spunem, niveluri de educație. Sunt foarte conștienți și vin să solicite consult și testare genetică înainte să facă fertilizare in vitro, înainte să facă un copil, înainte să meargă să facă un tratament, dacă mai au și un membru din familie afectat, cu atât mai mult.
Deci, eu zic că adresabilitatea a crescut foarte mult în ultimii ani. Gradul de educație al populației a crescut foarte mult. Sigur, suntem destul de departe de ceea ce ar trebui să fim, dar aici și noi ar trebui să fim mai proactivi. Dar lucrurile se schimbă. Da, sigur, nu suntem foarte conectați la terapii genetice, dar știți că programe pentru boli genetice rare există și sunt tratamente care se fac și în România. Nu neapărat la nivel să spunem genic, dar măcar de substituție enzimatică”, spune Conf. univ. dr. Viorica Rădoi.
Doctorul este de părere că aceste instrumente medicale prin care oamenii pot anticipa probleme serioase de sănătate este în evoluție în țara noastră. Astfel, a dat și câteva exemple.
„Sunt programele astea care există de foarte multă vreme. Nu pentru orice boală, nu cât de multe ne-am dori, dar lucrurile se schimbă. Există tratament pentru neurofibromatoză, există tratament pentru acondroplazie, există tratamente pentru multe lucruri pe care altădată nici nu le-am fi bănuit că se poate. Multe dintre ele sunt disponibile și în România, și eu zic că vor fi și mai multe.
E adevărat că cel mai mare merit aici îl au asociațiile de pacienți sau de aparținători. Ei se luptă cel mai tare, dar noi trebuie să le fim alături și să creștem gradul de accesibilizare către așa ceva”, a spus geneticianul.