Analistul economic Adrian Negrescu a fost invitatul celei mai recente ediții a emisiunii „Totul despre bani”, transmisă pe DCNewsTV, unde a vorbit despre importanța reducerii cheltuielilor statului cu numeroasele primării din cele mai mici localități ale țării.

O restructurare administrativă este esențială și ar fi binevenită acum, într-un moment în care apar multe constrângeri din punct de vedere economic la nivelul mediului public.

„Dincolo de faptul că nu am văzut din partea liberalilor, din rândul Partidului, niște soluții concrete, niște studii de impact, niște măsuri menite să reducă cheltuielile publice, dincolo de acest lucru, s-ar putea într-adevăr să asistăm la o puternică presiune din partea autorităților locale, a clientelei de partid, care, bineînțeles, nu-și va dori să plece din funcțiile pe care le ocupă și unde câștigă salarii oricum peste media economiei.

Aici e important într-adevăr să avem oameni de stat, oameni care să fie capabili să vină cu decizii concrete și care să-și asume până la urmă această restructurare a statului român. Mi-e teamă că România nu are oameni de valoare, nu are oameni pregătiți și dornici să facă aceste reforme cruciale pentru viitorul nostru, al copiilor noștri. Și aici este o mare problemă, pentru că vedem deja că România se enclavizează economic”.

Modelul Republicii Moldova

Adrian Negrescu a prezentat o cifră care dovedește faptul că, deși la oraș mulți dintre cetățeni o duc destul de bine, în mediul rural sau în localitățile mici din restul țării, lucrurile nu stau chiar atât de bine. Analistul este de părere că ar trebui să preluăm modelul vecinilor din Republica Moldova.

„România nu este cea din marile orașe: București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța. Nu aceea este România reală. România reală o vedem când ești la 20 de kilometri distanță de București sau în zonele rurale, acolo unde, din păcate, puterea de cumpărare a scăzut foarte mult, oamenii trăiesc într-o sărăcie lucie. Dovadă că Comisia Europeană săptămâna trecută spunea despre România că este țara cu cel mai ridicat risc de sărăcie din Europa, peste 30% din populația României fiind în risc acut de sărăcie. Aceasta este realitatea și de la asta trebuie să plecăm.

Dar pentru asta avem nevoie într-adevăr nu de Don Quijote în luptă cu morile de vânt, nu de un premier care să se ducă la fiecare minister în parte să discute despre schemele de personal, ci de o strategie concretă de restructurare, cum am văzut de altfel în toate celelalte țări din regiune, cu excepția României. Până și Republica Moldova și-a restructurat aparatul public și are o platformă de plată online și de gestionare a relației cu cetățeanul, demnă de lumea în care trăim, de secolul 21, de anul 2025.

Noi am rămas, din păcate, în urmă, închistați în aceste mecanisme de tip birocratic, în care pilele, cunoștințele și relațiile duc sistemul bugetar spre o realitate care ține de, cum să spun, de epoca fanariotă, în niciun caz de anul 2025 de guvernare și un aparat public modern pe model european”, a conchis analistul economic Adrian Negrescu.

Vezi emisiunea completă: România, cu… „trenuleţul” în 2025. Adrian Negrescu, analiză la DC News TV