Antropologul Valeriu Antonovici, autorul cărții ‘Un altfel de ghid al parlamentarului eficient’ a fost prezent la emisiunea #Rezist de pe DCNewsTV. El a fost invitat de către jurnalista Oana Stănciulescu, moderatoarea emisiunii, să vorbească despre vestimentația, uneori indecentă, a femeilor din Parlamentul României.
„Ai spus în cartea ta că doamnele parlamentar nu ar trebui să ajungă acolo ca la nuntă sau la botez, cu coafuri și rochii demne de covorul roșu la Cannes. Eu personal nu am văzut așa ceva nici în Parlamentul European și nici în alte parlamente. Exemplul pe care îl dau este Angela Merkel, sau Kamala Harris, care, de exemplu, nu a apărut niciodată într-o ținută extravagantă, ci mai degrabă sobru îmbrăcate. La noi, însă, în Parlament sunt prestări de modă”, spune jurnalista.
„Desigur, în ultimii ani nu a mai fost chiar atât de evident, dar cu două-trei mandate în urmă, da. Evident că mi-a atras atenția chestiunea asta pentru că nu poți veni la Parlament îmbrăcat ca la nuntă sau la sala de sport, cu colanți roz strânși”, spune antropologul.
Întrebarea care survine este de ce se întâmplă acest lucru. Ce le face pe femeile din Parlament să defileze pe culoarele lungi ale Casei Poporului în ținute extravagante. Răspunsul antropologului a fost unul evident dar care arată un atribut al acestora care nu ar trebui neapărat să fie manifestat în acest loc. Este vorba despre statut.
Citește și: PSD și suveraniștii la guvernare, un scenariu posibil după alegeri. Declarațiile sociologului Bruno Ștefan
„Trebuie să te coafezi, să te machiezi și să te îmbraci scump, ca să arăți că meriți funcția respectivă. Acum nu mai e chiar așa, cred că au ascultat sfaturile Anghelei Merkel, care, la început, era criticată pentru că se îmbrăca ca la piață. Până la urmă și-a luat un consilier care a ajutat-o cu sacouri colorate. Purta mereu același tip de sacou, dar de culori diferite – verde, galben, roșu etc. Angela Merkel spunea că vine la muncă, vrea să tocească sacoul ăla, nu vrea să arate cât de scump este sau cât de frumos e. Indiferent dacă te îmbraci de la APACA sau de la una de lux, munca aceea tot o faci”, a mai spus antropologul.