Prof. univ. dr. Sebastian Văduva a luat parte la emisiune „România are nevoie de tine, implică-te” unde a vorbit din propria perspectivă despre schimbările economice pe care le-a traversat România în ultimii ani.

Deși am avut parte de o tranziție grea de la economia centralizată care a implicat numeroase crize financiare, acum, stilul de viață al multora s-a îmbunătățit considerabil. De ce unii nu pot vedea aceasă schimbare:

„Am plecat în ’89 și ne-am întors prima dată în 1995. Lucrurile erau chiar întunecate atunci. Țin minte, grănicerul la vamă mi-a luat pașaportul și s-a tot foit și m-a făcut să înțeleg că ceva lipsește.

M-am uitat la el, știam ce vrea, dar nu am intrat în jocul lui și până la urmă se uită la mine și zice: „Taxă de prietenie.” O taxă de prietenie, ăsta era contextul în 1995. Când m-am întors în 2005, lucrurile încă nu erau bine puse la punct. Dar ce vreau să spun este că în ultimii 20 de ani și în special în ultimii cinci ani de zile, situația din România s-a schimbat radical.

Citește și: Rindustrializarea României. Cât de posibilă este această promisiune? Sociolog: S-a pus accent pe valorile naționale

Cred că ăsta ar fi primul mesaj pentru frații noștri din diaspora: dacă n-ați mai vizitat România, vă rog să o faceți. Da, într-adevăr sunt lucruri care lipsesc, sunt lucruri care trebuie îmbunătățite, dar progresul este vizibil. Începând de la șosele, la restaurante, la locuri frumoase de vizitat, până la inclusiv comportamentul oamenilor. Deci ai cu cine lucra, sunt instituții, sunt organizații, sunt firme decente care s-au înființat”, este de părere profesorul de business.

Creștere economică cu 800%

Sebastian Văduva a dat și câteva cifre concrete cu privire la ascensiunea economică a țării.

„În 2024 este altă situație. Deci, vezi o traiectorie care merge în sus. Economic vorbind, în ultimii 20 de ani, România a crescut cu 800%. Deci, de la un salariu mediu, mă rog, de undeva la 3.000 dolari pe an a crescut undeva aproape de 20.000 dolari.

Îmbunătățirile sunt vizibile ca urmare. Hai să nu mai tot trăim cu ce s-a întâmplat și cum a fost, ci hai să gândim în perspectivă și, bineînțeles, în credință. Cum pot lucrurile să fie? Asta cred că e cel mai important.”

Stima de sine la români

Gazda emisiunii a dat și un exemplu cu privire la situația românilor care trăiesc în străinătate în condiții paupere. Acești oameni trebuie să știe că în țara noastră se trăiește mai bine. Sunt anumite zone, spre exemplu în sudul Italiei, unde salariul mediu este mult sub cel din țara noastră.

Citește și: Adrian Zuckerman: În România sunt aproape la fel de mulți parlamentari ca în SUA, deși diferența de populație e uriașă

În acest context întrebarea pe care o adresează moderatorul emisiunii difuzate pe DCNewsTV este: „Cum ne explicăm faptul că, așa cum arată un sondaj ARGUMENT, 72% dintre români spun că direcția în care merge țara este greșită și doar 28% spun că direcția este bună?”.

Răspunsul dat de profesorul de business este unul previzibil dar trist totodată și se leagă strict de stima de sine a Românilor.

„Aici din nou sunt subiectiv. Sunt profesor de business și unul dintre subiectele pe care le predau este cursul de comportament organizațional. Am această perspectivă dublă: odată sunt român născut în România, crescut într-o familie de români, dar am fost școlit în America și am văzut și am trăit în altă comunitate. Dacă e să fac doar o comparație între cele două culturi, cultura americană versus cultura românească, din nefericire, în cultura românească aproape că este la modă să te denigrezi.

Nu știu de ce se întâmplă chestia asta, poate am moștenit-o de la francezi, poate de la ruși, cu cât ești mai deprimat, cu cât ești mai negativ, cu cât ești mai critic la anumite lucruri, cu atâta te crezi mai deștept, cu atâta te crezi mai intelectual. Deci nu pot să nu pomenesc această trăsătură culturală pe care o avem când se întâlnesc doi români. E foarte la îndemână să ne plângem”.