În aceste momente când lumea politică europeană pare să treacă printr-o tranziție profundă, unii dintre specialiști pun problema dacă blocul comunitar va face față schimbării, mai ales pentru faptul că partidele suveraniste câștigă tot mai mult teren.

Alin Ciupală, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, a fost prezent la cea mai recentă ediție a emisiunii #Rezist unde a vorbit despre acest aspect dar și despre persoanele care țin pe picioare această structură.

„Acum câțiva ani, nu foarte mulți, am fost invitat să particip la o conferință organizată de Parlamentul European. Am avut o comunicare, iar după ce s-a terminat conferința, ne-au dus și ne-au arătat nouă participanților ce înseamnă, de fapt, Uniunea Europeană. În acel moment, dincolo de tot ceea ce citisem și de examenele pe care le-am dat în facultate, am înțeles cu adevărat ce este Uniunea Europeană. Dincolo de problemele pe care le are și le va avea, Uniunea Europeană nu va dispărea dintr-un motiv foarte simplu: pentru că are la bază o structură birocratică aproape perfectă, iar această structură funcționează.

Cei care conduc Uniunea Europeană nu sunt cei pe care îi vedem la televizor, pentru că nu ei au reala putere. Cei care conduc Uniunea Europeană sunt funcționarii, sunt birocrații, iar eu folosesc termenul de „birocrat” în cel mai pozitiv sens cu putință. Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană o să reziste, bineînțeles, că noi facem parte din această structură. E adevărat că Uniunea Europeană trebuie să rezolve niște probleme, iar probabil că cea mai gravă problemă, după părerea mea, nu este problema economică sau socială, ci este problema de identitate. Până în acest moment, Uniunea Europeană nu a fost preocupată să-și definească foarte clar identitatea, cine suntem noi, noi care suntem compuși din atâtea bucățele diferite”, spune istoricul.

Citește și: PSD și suveraniștii la guvernare, un scenariu posibil după alegeri. Declarațiile sociologului Bruno Ștefan

Criza valorilor politice

Această problemă de identitate a blocului comunitar este una cât se poate de serioasă, recunoaște Alin Ciupală. În opinia sa este nevoie de oameni care să aducă schimbări fundamentale la nivel politic în UE. El a dat exemplul Franței în legătură cu această criză de valori.

„Nu s-a ajuns, până în prezent, la conturarea sau, dacă vreți, la definirea unei identități europene specifice, care lipsesc. Oameni cu viziune, lideri cu viziune, aceștia lipsesc. Trebuie să spunem că ne văităm de politicienii noștri, dar dacă ne uităm la ce se întâmplă în țări puternice ale Uniunii Europene sau în Statele Unite, vedem că peste tot este o criză profundă de oameni pregătiți, de oameni inteligenți și onești. Asta pentru că, probabil, oamenii care au aceste calități și care ar putea să schimbe politica nu se implică în politică. Ei își văd fiecare de viața lui, de traiectoria lui profesională, de familie, nu se implică.

Ce s-a întâmplat în vara aceasta în Franța? Eram acolo, am văzut timp de o săptămână la televizor, și sincer, era îngrozitor să-i vezi pe politicienii din noile generații franceze. Ei nu sunt cu nimic mai buni decât ai noștri. Succesorii doamnei Le Pen nu sunt cu nimic mai buni decât ai noștri. La fel în alte părți, ne uităm și vedem că există o criză totală de oameni politici calificați, profesioniști, bine pregătiți, inteligenți și onești”, a continuat istoricul.

Emisiunea completă: Cum s-a mistificat istoria patru decenii. Profesorul Alin Ciupală, invitatul zilei la #Rezist