Încrederea oamenilor nu doar în instituțiile statului ci și în medici, avocați, profesori, dar mai ales în politicieni pare să fi pălit în urma evenimentelor în lanț din ultimii ani. Astfel, se explică și surpriza de la primul tur de prezidențiale de anul trecut. Rețeaua de socializare TikTok a avut un rol important în acest caz, dar va fi la fel la reluarea votului din acest an?
Președintele Fundației „Biroul de Cercetări Sociale”, Bruno Ștefan a vorbit despre acest aspect în cadrul unui interviu realizat de jurnalistul Val Vâlcu, în studioul DCNews.
„Oare o să mai funcționeze în aceeași măsură TikTok-ul acum? Eu cred că nu. Fenomenul Călin Georgescu nu va mai exploda în aceeași măsură, dar a crescut ulterior și își menține ceea ce are.
Cei de la guvernare cred că, ducând până în vară criza o să fie altfel. După Paști, mai cald afară, mai puține facturi la întreținere. Atunci o să se uzeze subiectul Georgescu. Oamenii ăștia se uzează. Interviuri cu el în care începe să spună probabil tot mai mult alte lucruri, care la un moment dat fie obosesc, fie scoate câte un porumbel.
El a mizat pe factorul surpriză. Creșterea din această perioadă e bazată pe faptul că e nou, că lumea tot a vrut ceva nou, să scape de acea dorință a populației de a primeni clasa politică. Dar el va deveni unul vechi peste câteva luni”, spune președintele BCS.
Febra după politicieni noi
Faptul că lumea este dezamăgită de clasa politică actuală este un fenomen care străbate multe țări europene și nu numai. În România este un caz special, oamenii nu văd multe schimbări la nivel politic după 35 ani. Astfel, setea de politicieni noi este mult mai mare. Unii dintre candidați au știut să profite de acest factor, este de părere Bruno Ștefan.
„Se cere expertiză când te duci la angajare, câți ani de experiență ai lucrat în domeniu. La politicieni se cere să fie noi. În toată lumea este fenomenul ăsta, nu doar la noi. Pentru că politicianul este cel mai urât om dintr-o societate. Și nu rămân uitați în nicio țară, chiar și în cele asiatice, și în Statele Unite, nu rămân prea mulți zeci de ani pe scenă politică. Îi numărăm pe degete. Câți sunt de la noi cei care mai au patru mandate? Kelemen Hunor și câțiva.
Adică, dacă vreți să aveți o imagine negativă, vă băgați în politică. Toată lumea vă scuipă și e îndreptățită să vă scuipe”, spune invitatul.
„Spuneați că TikTok-ul n-o să mai aibă aceeași influență”, amintește gazda emisiunii.
„TikTok-ul este la fel cum a fost Facebook-ul pentru Iohannis cu mobilizarea din 2014, de care râdeau toți. Dar prin Facebook s-a făcut mobilizarea diasporei și toate celelalte. După care toți (politicienii) au intrat pe Facebook. Acum, Facebook-ul s-a uzat, a atins o limită. La fel și cu TikTok. A intrat Călin Georgescu, acum vine Ciolacu și i se pare că în felul ăsta devine uman. Toți încearcă să intre acum pe Facebook, pe TikTok. El (Georgescu) a fost primul și de aia a câștigat. A fost un fenomen neobișnuit, o inundație uriașă”, a conchis Bruno Ștefan.
Emisiunea completă: Ciolacu sau Nicușor Dan. Cine câștigă prezidențialele? Interviu cu Bruno Ștefan