Victor Gavrilă, Community Manager „energiaTa” din cadrul proiectului EFdeN a luat parte la emisiunea „Totul despre bani” de pe DCNewsTV și DCBusiness, unde a vorbit despre impedimentele cu care se confruntă prosumatorii tot mai numeroși din țara noastră.
Problema supraîncărcării
Gazda emisiunii a subliniat o problemă cu care se confruntă la un moment dat toți prosumatorii din țară. Este vorba despre imposibilitatea de a injecta energie în sistemul centralizat.
„Modalitatea prin care un invertor injectează în rețea este creșterea tensiunii peste cea a rețelei, ca la apă, atunci când crești presiunea. Numai că atunci când într-un cartier sunt mai mulți prosumatori și cresc această tensiune a rețelei, nu se mai poate face această diferență.
De aceea, autoconsumul ar ajuta foarte mult, pentru că dacă nu s-ar injecta această cantitate, rețeaua ar avea mai mult spațiu să preia din energie”, a spus invitatul emisiunii.
Citește și: Tot ce trebuie să știi despre panourile fotovoltaice. Atenție la greșeala făcută de unii prosumatori
Problema facturării
Victor Gavrilă a mai vorbit și despre un amănunt foarte important cu care noii prosumatori dau piept. Este vorba despre compensarea acelor kw pe care îi trimit în rețea. Mulți se așteaptă să primească aceeași sumă pe care ei o plătesc pentru fiecare KWh, însă nu este așa, pentru că din această sumă se scad unele costuri suplimentare.
„În ceea ce privește problema cu facturarea, oamenii, din păcate, află după ce fac această investiție că compensarea nu este chiar unu la unu, pentru că se scad taxele și tarifele de distribuție ale rețelei, pentru că totuși TVA-ul și infrastructura necesită aceste fonduri. Primim înapoi doar valoarea energiei active, care, de la un furnizor la altul, e cam o treime. Trebuie să ne uităm pe factură să vedem exact defalcat cât înseamnă. Poate primim 0,3 RON pe energia activă, dar pe kW orar total e 1 RON, deci nu primim 1 RON înapoi, ci 0,3. De aceea, trebuie să investim și mai mult ca să ne echivalăm.
Sentimentul din piață este că oamenii, poate în anii anteriori, se gândeau că vor face un ban, dar acum, că sunt comunități inclusiv pe rețelele sociale sau în comunitățile lor, află că nu e chiar așa și sunt mai motivați să caute soluții de a și scădea perioada de amortizare a investiției. Am încercat să ajutăm prin Ghidul prosumatorului sustenabil, care se găsește gratis pe site-ul nostru energita.org”, a mai spus Victor Gavrilă.