În această perioadă, cea a sărbătorilor de iarnă, bucuria din casele oamenilor se manifestă adesea prin consumul de alcool în cantități mai mult decât cele obișnuite. În funcție de acest consum, ziua următoare poate veni cu diferite tipuri de manifestări ale mahmurelii, durere de cap, stare de greață, neliniște și altele.
Mulți recurg la tratamentele deja consacrate, cum ar fi zeama de varză. Au acestea cu adevărat efect? Răspunsul îl spune Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR în cadrul interviurilor DC News.
„În condițiile unei intoxicații etanolice restante, evident că nu ajută remediile astea. Pe de altă parte, trebuie să excludem cât mai repede din organism toxicul sau metaboliții toxicului respectiv. Aceasta este cheia succesului în revenirea din situația respectivă. La spital se face interferând metabolismul etanolului cu niște substanțe cu rol de catalizator, care sunt clasicele vitamine din grupul B, clasică perfuzie pentru oamenii ăștia este cea cu glucoză și vitamine B1 și B6.
Cofeina ajută, cofeina este un excitant, între altele are și alte efecte în organism, dar este o substanță excitantă și evident că, în doze pe care le cunoști, ajută la un tonus acceptabil”, spune doctorul.
De ce ne doare capul la mahmureală?
„Mecanismele sunt mixte, dar toate se produc în interiorul manifestărilor din intoxicația ușoară cu etanol. Edemul cerebral ușor slab este unul dintre ele, când din cauza efectului iritant al etanolului se produce acumulare discretă de lichid în țesuturi, inclusiv cel cerebral, sau mai ales în țesuturile cerebrale.
Cutia craniană nu poate să mai cuprindă și atunci există compresii, compresii pe nervi și pe nervii din cutia craniană, iar de acolo rezultă cefaleea. De asemenea, efectul toxic al etanolului asupra substanței nervoase provoacă durere de cap. Teoriile sunt mai multe, dar cert e că toate au același remediu: excluderea din organism a toxicului cât mai rapid și asta se face prin hidratare bună și printr-o grăbire a excreției metaboliților de etanol, valabilă în orice tip de intoxicație” a mai spus dr Cristian Pandrea.