În cea mai recentă ediție a emisiunii Culisele Justiției, invitata Petrovici Nicoleta, agent șef de poliție din cadrul Serviciului Siguranță Școlară al Poliției Române a abordat problema bullying-ului în școli.

„Evident, dacă adulții se ceartă, și copiii se ceartă. Nu există clasă fără ceartă sau școală fără incidente, dar trebuie faci diferența între ce înseamnă o ceartă simplă și bullying.

Le explic copiilor, o ceartă simplă e când vin la școală și sunt nervoși. De exemplu, iei penarul unei colege, îl arunci pe jos, îți dai seama că ai făcut un lucru rău, colega ta s-a supărat. Tu ai făcut un lucru extrem, dar dacă îți dai seama că ai greșit, te duci la colega ta, și îi spui: «Iartă-mă, nu am vrut, îmi pare foarte rău, vrei să fim prieteni?, nu știu ce a fost cu mine, am avut o stare pe care nu pot să o descriu, te rog frumos să mă ierti, vreau să fim prieteni». Asta e un conflict care s-a stins.

Dar dacă zilnic îi faci asta, îi pui o poreclă, o tachinezi, o împingi, o excluzi, acolo e fenomenul de bullying. Statisticile spun că 50% dintre copiii agresați în bullying se sinucid (au tendințe suicidale – n.red.), pe lângă bolile care vin la pachet, bolile legate de sănătate, anxietate, lipsă de concentrare, lipsa poftei de mâncare, izolare, nu mai vor să vină la școală, vor fi afectați pe viață”, spune polițista.

Citește și: Rolul teatrului în dezvoltarea copiilor. Actrița Ana Avram: Își gestionează mai bine fricile

Ea a mai spus și despre metodele la care recurge pentru a preveni aceste cazuri, atunci când merge prin școli pentru a informa copiii despre consecințele acestui tip de comportament. A dat un exemplu.

Le explic copiilor: «Vorbim despre cât de greu este să înțelegem că cuvintele voastre sunt magice. Dacă spuneți cuvinte frumoase, sunteți prieteni.»  Apoi pun pe videoproiector un filmuleț. Filmulețul este cu un copil care lasă o scrisoare de adio și alege să se ducă pe un pod. E un film de animație, dar are un impact foarte puternic. În timpul desfășurării acestui videoclip, două dintre fetițe au început să plângă, au venit la mine, m-au luat în brațe și mi-au spus că le pare foarte rău, că n-au știut ce îi fac, și că doar glumeau. Glumeau cu fetița respectivă, se distrau pe seama ei, iar această fetiță a ajuns în punctul de a se sinucide.

„Dacă s-a găsit cineva să jignească un copil, celorlalți li se pare „cool” să jignească și intervine efectul de turmă?”, întreabă gazda emisiunii Laura Duță. „Unii dintre noi putem gestiona foarte bine aceste atacuri, nu ne interesează, putem să fim puternici și să spunem: «Ok, nu mă interesează, plec mai departe» Unii dintre noi nu putem. Unii dintre copii sunt foarte timizi, îi afectează foarte mult vorbele. Aceste umilințe gratuite nu duc la nimic bun”, a conchis Petrovici Nicoleta.