Dosarul Revoluției este încă departe de a avea o rezolvare iar mulți dintre vinovați au deja o vârstă foarte înaintată. Totodată, magistrații care se ocupă de această speță spun că din dosar lipsesc unele evidențe și detalii fără de care nu se poate soluționa nimic, deși au trecut mai bine de 35 de ani de atunci. O întrebare firească: cum este posibil ca după atâta timp eroilor căzuți la Revoluție să nu li se fi făcut încă dreptate.
Gazda emisiunii #Rezist, Oana Stănciulescu l-a a avut invitat pe Teodor Mărieș, activist civic anticomunist din București, președintele Asociației 21 Decembrie din București și pe fostul procuror militar Vasile Doană.
„În 30 de ani să nu fii în stare, ca procuror, să faci un rechizitoriu care să nu fie întors și să-l dai înapoi la fel?”, se miră Oana Stănciulesc.
Răspunsul lui Teodor Mărieș este concis: „Se pare că da”.
„Dacă îl înapoi, tu, ca procuror, primești de la instanță, îl iei înapoi și operezi niște modificări. Și îți spune judecătorul și ce să operezi”.
„E obligatoriu ce zice judecătorul”, completează Teodor Mărieș.
Citește și: „Picătura care a umplut paharul!” Ultimul gest al lui Ceaușescu, înainte de 22 decembrie
O sfidare
„Tu, ca procuror, care instrumentezi dosarul, le trimiți înapoi la fel. Ce înseamnă asta? Și de ce acei procurori care fac așa ceva încă mai sunt în sistem sau încă nu sunt sancționați? Înțelegeți ceva?, mai întreabă moderatoarea”, mai întreabă Oana Stănciulescu.
„Sincer nu. Este ceva care excede cadrul în care ar trebui să se afle cadrul lega. Deci, după opinia mea, deși am fost coleg cu dumnealor, este pur și simplu o sfidare a celor mai elementare reguli de întocmire a unui dosar și de redactare a unui rechizitoriu.
Atâta timp cât în 2020, Înalta Curte, la cel mai înalt nivel al Justiției, vine și spune procurorului respectiv, punctual: că n-a făcut aia, că au uitat 500 de victime pe drum, că n-a stabilit corect perioada infracțională… Deci, în acel rechizitoriu, se referă la perioada infracțională care trebuie delimitată într-un astfel de rechizitoriu. Dă patru variante: o dată 17-29, o dată 17-31, o dată 16-28 și judecătorul, pe bună dreptate, spune că nu înțelege la ce perioadă infracțională se referă rechizitoriul domnului procuror.
Și, de asemenea, mai sunt o serie de alte observații critice și foarte critice care se regăsesc în cele două sentințe definitive și obligatorii ale Înaltei Curți” a mai spus activistul.
Emisiunea completă: Adevăruri ascunse despre Revoluție. Teodor Mărieș, interviu la #Rezist