Cea mai recentă ediție a emisiunii DC Anima îl aduce în fața urmăritorilor DCNewsTV pe preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoşi. Cu această ocazie, el a vorbit despre un lucru larg disputat de români, mai ales în această perioadă.
Sunt sau nu mai buni porcii crescuți în casă? Cert este că în ambele cazuri există avantaje și dezavantaje, afirmă invitatul emisiunii difuzate pe DCNewsTV. În cazul fermelor automatizate principalul dezavantaj este spațiul conferit acestor animale. Un exemplu îl reprezintă fermele existente în China, dispuse pe șapte etaje.
„Există controverse în privința diverselor sisteme de producție și, da, aveți dreptate, ferma aceea (pe șapte etaje) este una dintre multele care există acum. La acest moment, au apărut încă vreo trei în China. O singură fermă de acest fel produce de două ori mai mulți porci decât produce România în total. Deci este o uzină.
În ceea ce privește sistemele respective, sunt multe lucruri, repet, foarte multe lucruri care pot fi și sunt controversate. Pentru că, în esență, acele ferme sunt niște afaceri enorme care nu fac altceva decât să găsească soluții pentru a asigura cererea de pe piața chineză.
Partea bună a acelui sistem este că, fără doar și poate, animalele sunt întreținute la cerințele fiziologice optime. De asemenea, în privința ventilației și temperaturii, toate aceste elemente sunt urmărite cu scrupulozitate, inclusiv cu ajutorul inteligenței artificiale.
Unde însă lucrurile devin cu adevărat controversate sunt aspectele legate de spațiul necesar și de asigurarea unor condiții prin care animalele respective să își poată manifesta comportamentul lor natural. Așadar, acolo sunt semne mari de întrebare”, a spus expertul.
Mitul porcului crescut la curte
Oamenii preferă, uneori pe bună dreptate, un porc crescut în ogradă, pentru că astfel îi poate controla ușor alimentația. Totuși, tocmai acest lucru poate să fie principala problemă cu acești porci, este de părere Ioan Ladoși.
„Referindu-mă la acel porc idilic din gospodăria populației, aici sunt controverse mult mai mari. Eu am urmărit acum, fiind în al treilea an al unui studiu pe care l-am făcut aici, în centrul țării, într-un număr mare de localități, în care am vrut să vedem care este nivelul bunăstării acelui porc „idilic” despre care mulți vorbesc.
Să știți că lucrurile, de o parte, stau bine, în sensul că aici nu sunt probleme de spațiu. Adică, animalele au suficient spațiu să se întoarcă, să se miște și așa mai departe. Dar aici sunt alte probleme (cele pe care porcii crescuți în fermă nu le au): natura și asigurarea cerințelor fiziologice, respectiv hrana și apa. De multe ori, hrana este strict un amestec de cereale, care, dacă ne uităm pe internet, în special în perioada aceasta, o să vedem anunțuri nenumărate care spun «vând porc crescut numai cu cereale».
Este o chestiune de marketing pentru că nu are nimic de-a face cu fiziologia porcului. Nu este suficient ca porcul să aibă la dispoziție cereale, indiferent de cum ar fi amestecul respectiv, pentru că nu i se asigură acele condiții fiziologice.
Și atunci, ne uităm la alte aspecte, cum ar fi, spre exemplu, adăparea. În acest studiu, am vrut să vedem cum este privit acest aspect, care este una dintre chestiunile cele mai interesante. De multe ori, aceste animale primesc apă doar o singură dată pe zi, nu la discreție, cum ar fi normal și cum se întâmplă în fermele comerciale. Deci, sunt bune și rele de ambele părți” a conchis președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.
Emisiunea completă: Tradiția tăierii porcului în România. Ioan Ladoşi, invitatul săptămânii la DC Anima