Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR a vorbit, în cadrul interviului moderat de jurnalistul Val Vâlcu, despre cum să avem grijă de sănătatea noastră, mai ales în această perioadă din an, când tentațiile culinare sunt de tot felul.
„Senzațiile de plin în zona superioară abdominală, dificultățile de respirație din această cauză, din cauza creșterii presiunii abdominale, sunt deja semnale de alarmă. Ar trebui evitate asemenea senzații. Mai degrabăm aș zice că mâncatul puțin și cu oarece pauze e mai de dorit, mai degrabă decât să îți faci planul la tot meniul”, spune doctorul.
Alcoolul ca digestiv
Coordonatorul Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR a mai spus și despre cât de corect este obiceiul de a bea un pahar de alcool pe post de digestiv, înainte sau după o masă copioasă. De asemenea, doctorul demontează și o teorie legată de prăjiturile consumate în pentru a scădea presiunea abdominală.
„Alcoolul, în mod general, trebuie consumat cu cumpătare. Pe de altă parte, fără a exista totuși niște studii medicale pe eșantioane foarte mari, ci doar studii orale, cu certitudine există un rol al digestivului după masă.
Are un rol pozitiv, dar asta înseamnă un digestiv nu înseamnă sticle, înseamnă o cantitate mică dintr-un alcool slab. Pentru că digestivele, în general, au concentrații alcoolice slabe.
Zahărul și dulciurile nu scad presiunea, asta nu stă în picioare dintr-un motiv simplu, că o masă de genul ăsta conține suficiente zaharuri încât să nu trebuiască să le mai adaugi și surplusuri de zahăr.
Deci, aș zice că mai degrabă, nu zahărul în exces, supune organismul, ca și orice fel de principiu proteic sau lipidic dar ceea ce supune organismul și mai ales ficatul unor eforturi care, în anumite situații și pentru anumiți oameni, depășesc efortul fizic susținut. Atunci cred că varianta nu a abstinenței, dar varianta cumpătării, e secretul” spune doctorul.