Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a fost prezentă în studioul DC News unde a vorbit despre temperaturile din perioada sărbătorilor de iarnă.
Dacă în această am ales să ne petrecem concediul într-o stațiune montană, trebuie să avem în vedere anumite lucruri, atrage atenția directorul ANM.
„Este într-adevăr strat de zăpadă mai degrabă în zona înaltă de la munte care să fie prielnic sporturilor de iarnă, dar trebuie să plecăm bine informați în această perioadă pentru că, așa cum este întotdeauna, primul strat de zăpadă nu este unul chiar de foarte bună calitate. El a fost depus în condiții diferite de temperatură, am avut variații de temperatură în ultima perioadă și, pe de altă parte, au fost și episoadele de vânt care de asemenea influențează structura stratului.
Există și atenționare din punct de vedere al pericolului de formare a avalanșelor, deci de aceea vă spuneam că e bine să plecăm informați, cu atât mai mult cu cât la acest weekend așteptăm din nou ca vântul să se intensifice, mai ales în zona montană înaltă. Deci trebuie să știm foarte bine cum plecăm pregătiți, pentru că un vânt mai puternic poate influența modul cum funcționează telescaunele, telecabinele și, bineînțeles, toată activitatea de pe pârtii”, spune Florinela Georgescu.
În ceea ce privește nordul țării, vremea rece și ploile se vor intensifica în această zonă, în Ajunul Crăciunului. În zona Maramureșului se vor intensifica ninsorile în următoarele zile, spune directorul executiv al ANM.
„În zona Bucovinei și Maramureșului temperaturile s-au menținut mai moderate și au fost și episoade cu ninsoare. Deci este posibil ca acolo să se păstreze acest aspect de iarnă, și foarte posibil ca această situație să rămână așa pentru că așteptăm ca vremea să răcească, iar precipitațiile să reînceapă în weekend. În partea de nord-vest a teritoriului, vor fi predominante sub formă de ninsoare, la fel și în zona montană înaltă”.
Vremea de Revelion
Deși în această perioadă vremea este foarte schimbătoare datorită circulației curenților de aer, s-ar putea ca și de Anul Nou să avem parte de zăpadă. Totuși, vremea ar putea să se înrăutățească pe măsură ce ne apropiem de trecerea dintre ani, avertizează expertul ANM.
„Pe litoral este mai puțin probabil să fie un strat de zăpadă, dar există probabilitatea mai mare pentru intensificări ale vântului și, sigur, episoade cu ploaie. Nu este însă exclus să fie și un pic de ninsoare. Trebuie să luăm în considerare incertitudinea, pentru că circulațiile rapide (de aer) despre care vă vorbeam înseamnă schimbări frecvente ale distribuției norilor și, de asemenea, fenomene mai severe pe durate relativ scurte de timp.
Este important să nu excludem astfel de fenomene, pentru că acesta este sezonul. De acum și până spre sfârșitul lunii martie, ne-am obișnuit în ultimii ani, cu ninsorile. De asemenea, cu posibilitatea apariției fenomenelor mai severe de iarnă, inclusiv în luna martie. Deci menținem întotdeauna această rezervă, această posibilitate ca pe durată scurtă, indiferent cum arată prognoza noastră, să apară fenomene mai severe”, spune Florinela Georgescu.