Adrian Câciu, actualul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene a fost prezent în platoul DCNews unde a avut un dialog cu analistul Bogdan Chirieac. Discuția s-a axat pe unele reforme pe care țara noastră trebuie să le implementeze.

Ministrul a prezentat situația fondurilor europene din PNRR. Deși mulți dintre acești bani au fost contractați, totuși nu stăm tocmai bine la capitolul reforme, recunoaște ministrul Investițiilor, făcând referire la suspendarea unor tranșe de bani.

„Din perspectiva investițiilor, la momentul acesta, sunt cheltuiți în jur de 4,2 miliarde de euro, cu contracte deja semnate. Apropo, totalul contractelor, vorbind doar despre transport, ajunge la 40 de miliarde de euro, mult mai mult decât avem în PNRR. Să dea Dumnezeu să facem acele investiții.

Investițiile lucrează, adică produc facturi, unde stăm mai greu sunt reformele. Vedeți și cererile de plată. Dacă avem suspendări parțiale, le avem pe reforme. Cum și acum la cererile de plată numărul trei o să ne intre banii parțial până la începutul lunii decembrie, dar o parte din ei vor fi suspendați pe trei reforme. Una pe care ne-o asumăm să nu o facem așa cum dorește Comisia, este cea legată de microîntreprinderi. Deci, ne asumăm această pierdere de 300 de milioane de euro. Știți cum este: pierderea e când ai banii în buzunar și îi pierzi. Noi nu am primit acești bani încă, adică e ceva pe care, ipotetic, am fi putut să îi primim, dar nu putem renegocia cu Comisia”, a declarat Adrian Câciu.

Citește și: Formarea unui Minister al românilor de pretutindeni. Cum ar ajuta relația diasporei cu statul

Impozitarea întreprinderilor

Totodată, regimul de impozitare al microîntreprinderilor va fi modificat. Astfel că din primul trimestru al anului viitor, firmele cu o cifră de afaceri mai mare de 88.500 de euro vor fi impozitate cu 16%. Toate acestea pentru a reduce deficitul bugetar al statului.

„Din păcate, nu se mai poate negocia. Vreau să vă spun de ce, ca să știe toată lumea. Este un punct în care nu se mai poate negocia în nicio țară. Nu mai există plafon mai mare de TVA la microîntreprinderi. Dacă am avut Portugalia ca aliat în toată discuția îndelungată cu Comisia legată de microîntreprinderi, că avea plafonul de 250.000 de euro, din păcate, și Portugalia a renunțat la plafon și l-a dus la 88.500 de euro. Atunci nu mai este de negociat.

Aceasta este viziunea Comisiei. Este o asumare că noi le lăsăm așa și nu facem acest jalon 100%. Ele sunt îndeplinite în proporție de 80%, a mai adăugat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor.