Trotinetele electrice sunt o metodă alternativă și eficientă de transport dar în unele cazuri aceste pot reprezenta un pericol, mai ales când sunt conduse de copii care nu cunosc regulile de circulație.

În cadrul emisiunii DC Conducem, Titi Aur a deschis acestă discuția despre o problemă care ar putea fi rezolvată prin educație rutieră.

„Profesorii ar trebui să învețe despre pedagogia educației rutiere. În prezent, aceasta nu se face sau poate se face foarte puțin. Tu, ca educator, trebuie să înveți copilul cum să se comporte în trafic, iar părintelui să-i transmită aceste informații. Educatorul ar putea să le transmită părinților aceste mesaje, dar sistemul nu funcționează așa cum ar trebui. Avem copii care nu învață reguli de circulație și comportament în trafic, fie că sunt pietoni, bicicliști sau trotinetiști”, spune Titi Aur.

Copiii pe trotinete

Pe lângă acest aspect, un pericol îl reprezintă posibilitatea închirierii trotinetelor de către copii cu cardul părinților. Astfel nu este nevoie ca ei să demonstreze că au peste 18 ani.

„Tinerii închiriază trotinete electrice, chiar dacă nu au vârsta legală, și circulă pe carosabil, unde, de fapt, sunt obligați să circule. Riscurile sunt foarte mari, iar în multe orașe trotinetele electrice sunt disponibile peste tot, ceea ce crește tentația pentru copii. La 14-15 ani, aceștia au tendința de a concura între ei, fără să aibă educația rutieră necesară.

Deja există accidente cu trotinete, iar numărul lor va crește, având în vedere că există tot mai multe trotinete electrice.

Educația rutieră este esențială, pentru că numărul vehiculelor, trotinetele și motocicletele cresc, dar infrastructura nu se dezvoltă suficient de rapid pentru a face față acestei creșteri. Singura soluție eficientă este educația rutieră”, a mai adăugat Titi Aur.