Alexandru Costache, președintele Asociației Medici pentru România, care se ocupă cu consilierea medicilor din diaspora, a discutat, în cadrul emisiunii „România are nevoie de tine, implică-te!” despre cum ar putea politicienii români să arate mai mult interes pentru românii plecați departe de casă.

Deși în cadrul Guvernului României există deja un Departament al Românilor de Pretutindeni, totuși, ar fi loc și pentru un minister care să aibă în vedere toate nevoile celor peste 6,5 milioane de compatrioți stabiliți peste graniță, spune gazda emisiunii.

„Cred că ar fi cu siguranță un pas important și ar reprezenta un avantaj dacă am avea un minister în locul unui departament, pentru că, pe de o parte, ar prioritiza problematica diasporei. Un minister ar dispune de mai multe resurse, atât financiare, cât și umane. Un alt avantaj ar fi vizibilitatea crescută a problemelor din diaspora în România”, spune Alexandru Costache.

Citește și: Cum va arăta noul Guvern. Ștefan Pălărie, senator USR: Trebuie să existe asumări reale de reformă

Reprezentarea diasporei în Parlament

Invitatul a mai fost întrebat și despre ce ar putea să fie făcut la nivelul Parlamentului României pentru a avea parte de legi adaptate problemelor cu care românii din diaspora se confruntă.

„În ceea ce privește numărul de parlamentari, cu siguranță creșterea acestora ar influența procesul decizional și ar putea asigura o mai bună reprezentare în comisiile parlamentare cheie. Deci, credeți că ar trebui și numărul lor să crească? În prezent sunt șase. V-aș întreba, ați interacționat până acum cu ei? I-ați cunoscut personal sau doar din presă?”

„Îi știm din presă, dar noi nu am interacționat niciodată cu ei”, a răspuns Alexandru Costache.

În urma alegerilor din 1 decembrie, doi senatori şi patru deputaţi au fost aleși pentru a reprezenta românii din diaspora în Parlament. Aceștia sunt, la Senat: George Cătălin Bochileanu (USR) şi Ştefan Geamănu (AUR). Iar la Camera Deputaţilor, cei patru parlamentari sunt: Ştefan Iulian Lorincz (USR), Ramona Lovin (AUR), Andreea Cîmpianu (SOS România) şi Dumitriţa Albu (POT).