Lupta cu kilogramele în plus este dificilă pentru mulți dintre români. În special pentru faptul că, la nivel european, suntem pe primul loc în ceea e privește persoanele obeze, raportat la IMC, un indice care măsoară greutate în funcție de vârstă și înălțime.
Recenta emisiune Academia de Sănătate, difuzată pe DCNewsTV, l-a avut invitat pe prof. dr. Bogdan Timar, președintele Societății Române de Diabet. Cu această ocazie el a vorbit atât despre felul în care funcționează aceste medicamente și câte kilograme putem da jos cu ajutorul lor dar și despre cum ar urma să evolueze această metodă de slăbire în viitor.
„Farmacoterapia obezității a fost un deziderat important în istoria medicinei și au existat diverse tentative, unele mai reușite, altele mai puțin reușite. Intervențiile care acum au dat cele mai bune rezultate și care, de fapt, sunt terapii ce câștigă din ce în ce mai mult teren, pleacă de la un efect al organismului nostru, un efect prin care organismul își reglează de fapt întregul corp pentru aportul de hrană.
Aceste medicamente conțin molecule ce seamănă cu niște hormoni ai organismului nostru. Se numesc hormoni incretini, care sunt secretați la nivel intestinal atunci când hrana ajunge la nivelul intestinului, pentru a pregăti întreg organismul pentru aportul energetic ce urmează să apară. Cum acționează acești hormoni incretini? Ei transmit semnale la nivel central, spunându-i corpului ce să facă atunci când va fi necesar, fără a elibera insulină și fără a crește valoarea glicemiei. Practic, acești hormoni nu produc hipoglicemie.
Medicația respectivă este similară cu acești hormoni, dar nu este folosită direct pentru că acești hormoni acționează sub forma unui reglaj, o buclă de feedback foarte strânsă, iar aproximativ jumătate din cantitatea produsă inițial dispare în 3-4 minute de la producție. Motiv pentru care, în momentul de față, se utilizează medicamente ce seamănă cu acești hormoni, dar care au modificări ce le fac să acționeze mai mult timp, astfel încât avem medicație ce poate acționa timp de o zi sau chiar o săptămână”, explică prof. dr. Bogdan Timar.
Citește și: Lupta grea cu kilogramele în plus. Specialist: De vină este instinctul de supraviețuire
Cum păcălim organismul
Astfel, prin administrarea acestui medicament, putem păcăli organismul că nu mai are nevoie de hrană, reducând totodată apetitul, spune doctorul.
„Practic, facem o asemenea injecție, iar întreg organismul primește semnale false, că mâncăm încontinuu. De exemplu, în cazul medicației cu administrare o dată pe săptămână, organismul primește aceste semnale false că mâncăm constant, motiv pentru care nu vom mai simți atât de multă foame, ne vom sătura mult mai ușor și ne va fi mult mai ușor să aderăm la aceste măsuri și intervenții.
Aceste intervenții vizează reducerea aportului alimentar. Practic, o persoană ce utilizează aceste medicamente va tinde spontan să mănânce mai puțin și mai rar. Mai mult decât atât, dacă persoana respectivă încearcă să urmeze o anumită dietă, medicația aceasta o va ajuta cu siguranță să adere mai ușor, fără a simți foame la fel ca în absența medicației.
Eficiența acestei medicații, care variază în funcție de preparatele folosite, plecă de la 5-10% din masa corporală inițială, și ajunge la aproximativ 20% pentru unele preparate. De asemenea, avem speranțe de viitor, probabil în următorii doi ani, vor apărea medicamente ce vor ajuta persoanele să slăbească 25-30% din kilogramele pe care le au. Dacă vorbim despre o persoană cu o greutate de 150-180 kg, este puțin probabil să ajungem la kilogramele dorite doar cu intervențiile de stil de viață și farmacoterapie. În aceste cazuri, intervenția de chirurgie metabolică ar putea fi necesară”, a mai spus prof. dr. Bogdan Timar.
Emisiunea completă: Stil de viață, obezitate, diabet. Prof. dr. Bogdan Timar, la Academia de Sănătate