Există multe motive pentru care am putea spune că astăzi copiii necesită mai multă atenție din partea părinților. Este vorba despre anumiți factori , cum ar fi tehnologia sau accesul foarte ușor la unele lucruri care le-ar putea face rău celor mici și față de care părinții trebuie să fie foarte atenți.

Daniela Gavankar, profesor universitar, psiholog, consilier de dezvoltare personală și coach a fost prezentă în studioul DC News, la emisiunea Părinți Prezenți, pentru a da câteva detalii importante în această privință.

„Astăzi este foarte greu să educi un copil, mult mai greu decât atunci când am fost noi copii. De ce? Pentru că astăzi toate dependențele sunt la îndemână. E foarte greu să interzici lucruri unui copil. Gândește-te că noi nu aveam dulciuri la discreție, telefoane la discreție, nu erau energizante, droguri, tablete. Deci noi am trăit sănătos, pentru că nu aveam alternative. Însă astăzi, când peste tot găsești fast food, ciocolată, telefoane, energizante, droguri… Da, se vând în licee, este cumplit de greu să crești un copil”, spune Daniela Gavankar.

Cum gestionăm nevoile copilului

Un lucru important menționat de psiholog este că părinții trebuie să cunoască foarte bine nu doar personalitatea propriului copil dar trebuie să fie atent și la ce este specific în gândirea unui copil.

”Vreau să fac o specificare: copiii trăiesc absolut în dinamica plăcerii. Copilul întotdeauna se exprimă cu «îmi place» sau «nu-mi place». Și tot ce le cerem noi nu le place: «mie nu-mi place să citesc», «mie nu-mi place să scriu», «mie nu-mi place să mă spăl», «mie nu-mi place să fac curat”, „mie nu-mi place…» E firesc să fie așa. Copilul trăiește în dinamica plăcerii și el spune ce îi place și ce nu îi place. Însă adultul trebuie să se ocupe de nevoile copilului, nu de ceea ce îi place, ci de ce are el nevoie.

Îți trebuie o foarte mare putere ca părinte, pentru că lui nu-i place să citească, dar tu trebuie să-l înveți să citească, pentru că are nevoie în toată viața lui să facă asta. Și atunci, tu practic trebuie să suporți faptul că îi creezi un disconfort și să insiști în a-i oferi ce are nevoie, suportând disconfortul lui. Sunt adulți care nu pot să suporte…” a mai adăugat psihologul.