În cea mai recentă ediție a emisiunii DC Anima, a fost invitată conf. univ. dr. Ruxandra Costea, care a vorbit despre sterilizarea animalelor, care este vârsta optimă pentru această procedură și cum anestezia le poate face rău în cazul în care se ia o hotărâre nepotrivtă.

„În principiu, pentru fiecare categorie de rasă există o perioadă optimă în care putem să facem aceste intervenții chirurgicale pentru sterilizarea lor. Mă gândesc acum la câinii și pisicile de rasă. Lucrurile variază un pic în primul an, până la un an și jumătate; sunt mai multe studii în funcție de talie mică, medie și mare.

Dacă proprietarii se hotărăsc să meargă în această direcție când pacienții sunt tineri, riscurile anestezice sunt mult mai mici. Din păcate, sunt proprietari care refuză să sterilizeze animalele din diverse motive, la vârstele tinere ale acestora, și ajung să le sterilizeze din necesitate, când apar patologii urgente și când, de multe ori, pacienții sunt deja adulți sau chiar geriatrici. Riscurile anestezice atunci sunt mult mai mari”, spune Ruxandra Costea.

Citește și: De unde vin, de fapt, caii sălbatici de la Letea. Kuki Bărbuceanu demontează mitul CAP-urilor

Cum afectează anestezia animalele

Conf. univ. dr. Ruxandra Costea a abordat și chestiunea anesteziei pentru animale cât și evitarea durerii în diferitele proceduri chirurgicale la animale. Ea afirmă că, față de acum câteva decenii acest lucru este mult mai asumat de către cadrele medicale veterinare.

„Puse aceste lucruri în balanță, clar avantajele sterilizării la o vârstă cât mai fragedă, într-un interval corelat cu rasa respectivă, sunt de necontestat. Apoi, când vorbim despre bunăstare, respectiv corelat cu anestezia, trebuie să ne gândim mai mult la un alt aspect pe care noi îl gestionăm, respectiv analgezia, adică controlul durerii.

Ne interesează ca animalele să nu simtă durerea. În acest sens, trendurile s-au schimbat un pic în ultimii ani, 10-15, poate 20 de ani. În trecut exista ideea că, spre exemplu, dacă am operat o fractură, nu i se administrează niciun fel de analgezic, deoarece se considera că, dacă îl doare, nu se va mișca și astfel nu se va deplasa și nu se întâmplă nimic cu intervenția chirurgicală. Aceasta era premisa, dar în ziua de astăzi, acest principiu nu mai este acceptat. Durerea nu ajută animalul să se miște mai puțin sau să se protejeze. Mai mult, protocoalele de durere erau gândite în acest sens, iar în prezent nu mai putem accepta o asemenea atitudine.

Tot ce ține de analgezie și controlul durerii este foarte bine pus la punct, cu foarte multe mijloace terapeutice, astfel încât să ne asigurăm că animalele nu simt niciun fel de durere și că intervențiile sunt protejate. Totul trebuie să decurgă bine, iar nivelul durerii să fie cât mai redus”, a mai adăugat Ruxandra Costea.

Emisiunea completă: Dr Ruxandra Costea, la Dc Anima. Anestezia veterinară: Puntea dintre suferință și vindecare