Profesorul de economie Mircea Coșea a abordat, la invitația moderatorului emisiunii Totul despre bani, subiectul căderii bursei la vestea că, în primul tur al alegerilor, în cele din urmă anulat, câștigătorul a fost Călin Georgescu.

Planurile economice ale candidatului de extremă dreapta, pe care mulți economiști le critică, aveau în vedere naționalizarea companiilor, un lucru la care investitorii au reacționat cu rapiditate, efectele fiind simțite în primul rând la Bursa de Valori București și în cursul leului.

Un lucru neașteptat

„Am avut o surpriză extrem de plăcută în legătură cu Bursa… Am rămas cu impresia că este destul de marginală, destul de mică și destul de închistată la anumite niveluri.

Bucuria pe care am avut-o a fost că a reacționat. Asta înseamnă că bursa este pur și simplu o parte din organismul românesc al economiei, foarte vie, foarte puternică. Reacția bursei a arătat că de fapt economia se mișcă printr-un organ atât de important cum este bursa. Nu este ceva așa, un fel de decor; chiar lucrează. Asta a fost o mare bucurie pentru mine și am pus-o alături de realizările României foarte mari în legătură cu cursul din prima zi a apariției acestei concurențe între doi candidați.

Cel mai rău lucru care ni se putea întâmpla nu era căderea bursei, ci căderea leului. Căderea leului era nu numai un semnal catastrofal pentru economia din jurul nostru, dar ar fi dus la creșterea dobânzilor, a prețurilor, la o destabilizare extraordinară, pentru că noi ne-am obișnuit cu stabilitatea leului. Banca a acționat foarte bine și cu eforturi mari pentru a susține leul, și l-a susținut”, afirmă profesorul de economie.

Citește și: Anularea primului tur de alegeri. De ce a fost amânată în ultimul moment?

Datoriile, responsabilitatea noului președinte

În completare, Mircea Coșea a amintit despre importanța colaborării între Guvern și Banca Națională, dar a făcut și o evaluare a guvernării actuale și gestionarea deficitară a politicilor fiscale de către aceasta. Sarcina de a îndrepta această situație revine acum noului președinte și viitorului Guvern.

„Banca Națională a României a încercat de vreun an și ceva să stopeze inflația cu rata dobânzii și cu dobânda de referință. Pe de altă parte, guvernul a tot creat inflație pentru că inflația îi convenea pentru a alimenta bugetul. Această discordanță între cele două politici ne-a făcut să avem cea mai mare inflație din Europa și alte probleme care țin de valoarea împrumuturilor pe piață. Ceea ce va trebui să fie gândit este și asta: Guvernul trebuie să înțeleagă că are nevoie de Banca Națională.

Banca Națională are are câteva creiere care, de vreo 20 și ceva de ani, ne spun lucrurile așa cum sunt. Deci legătura dintre bancă și Guvern, ministrul de Finanțe în principal, trebuie să fie neapărat foarte puternică, pentru că altfel nu vor merge lucrurile. Ne vom ciocni mereu de niște contradicții și aici mai are cineva un rol: viitorul președinte al țării. El trebuie să țină echilibrul, el trebuie să fie un arbitru. Acest arbitraj trebuie să-l facă și în ceea ce înseamnă marile probleme ale țării. Nu România Educată, avem proiecte care trebuie să fie în legătură cu irigațiile…

Țineți minte, acum, împrumuturile care se fac până în Japonia, căderea pilonului 2, toate astea trebuie să fie reglate. Pentru că aici un loc important joacă banca, iar Banca Națională, până în momentul de față, este o instituție care a dat cursul nu al leului, ci al economiei. Ne-a spus întotdeauna unde mergem și cât mergem. Unii au ascultat, alții nu”, a mai declarat Mircea Coșea.

Emisiunea completă: Mircea Coşea, analiza momentului după anularea alegerilor, la DC News TV