Luni, la emisiunea Totul despre bani, difuzată pe DCNewsTV, a fost prezent profesorul Mircea Coșea. Cu această ocazie el a vorbit despre economia și industria țării noastre care trec astăzi prin momente dificile.

Un rol important pe care îl are această ramură esențială a economiei nu ar trebui să scape clasei politice care pare totuși că neglijează acest aspect acum, când pare că totul în jurul nostru ia o nouă turnură.

„În context global, noi intrăm într-o schimbare. Lucrul acesta nu mai trebuie să-l repet. La nivel global este o schimbare importantă a rolurilor, a ideilor în sfera globalizării, care chiar asupra economiei românești, care este mai mică, va avea efecte.

Cei care ne conduc (România – n.red.) nu au perceput că trebuie să se întâmple ceva, ceva care trebuia să actualizeze economia României din punct de vedere structural. Dacă avem o industrie care nu mai merge de luni de zile, este o dovadă a faptului că structura ei nu mai coincide cu structura schimbărilor din aria europeană, în primul rând, și nu mai vorbesc de cea mondială”, este de părere Mircea Coșea.

Citește și: Puterea de cumpărare din România. Analist: Inflația a diluat creșterea pensiilor și salariilor

„Avem contracte de la alții”

Chiar și acest aport minimal pe care țara noastră îl are asupra industriei europene este destul de șubred pentru că este nevoie de o adaptare constantă.

„Noi, în industrie, suntem niște subcontractori. Avem contracte de la alții. Dacă aceia care ne dau contracte nu mai au activitate sau își schimbă activitatea în domeniul auto, atunci suferim. Dar nu se face nicio mișcare în domeniul acesta, nimic. Trebuia să existe o strategie de adaptare la structură”, spune profesorul.

Potențialul românesc

Există, totuși, un potențial care ar ajuta România să răzbată pe plan economic. Mircea Coșea a enumerat câteva dintre domeniile în care prezentăm unele atuuri.

„Avem posibilități să ne reinventăm într-o structură economică eficientă pe ramura producției și prelucrării produselor agricole. Aici putem să fim mari producători, mari exportatori. De asemenea, pe ramura folosirii resurselor interne, minerale și energetice. Nu am făcut nici asta.

Dacă discutăm și despre ceea ce înseamnă implicarea în politica Uniunii Europene, trebuie să avem inițiative. Trebuie să discutăm, trebuie să vedem ce ne poate aduce avantaje. În condițiile astea, și cu sprijinul Uniunii Europene, să mergem mai departe, pentru că este o realitate foarte, foarte crudă. Este un termen dur, dar acesta este: România nu se poate autofinanța.

Atunci, ce trebuie să facem? Trebuie să căutăm alte surse. Or, aceste surse nu sunt nici inepuizabile și nici ieftine. O sursă este Uniunea Europeană, care este ieftină, dar văd că a venit cineva cu niște idei ca să renunțăm la ea. Asta este o aberație”, a mai spus profesorul Mircea Coșea.

Întreaga emisiunie, aici: Mircea Coşea, analiza momentului după anularea alegerilor, la DC News TV