Daniela Gavankar, profesor universitar, psiholog, consilier de dezvoltare personală și coach a explicat, în cea mai recentă emisiune Părinți Prezenți, despre influența negativă a unei mame mult prea ocrotitoare sau autoritară cu copilul său.

În funcție de comportamentul mamei, copilul poate dezvolta emoții care ulterior să îi afecteze felul în care se raportează la oameni și evenimentele din viața sa de adult. De aceea, este nevoie ca unele lucruri să le facă pe cont propriu, astfel încât încrederea lui de sine să crească, spune Daniela Gavankar în cadrul emisiunii difuzate pe DCNewsTV.

Citește și: Cine primește 10.000 de lei de la stat din 2025, plus alte beneficii pentru familii – Vezi dacă te încadrezi

„Primul și cel mai rapid lucru care se vede este legat de dependența copiilor de ele. Ori în momentul în care copilul este dependent, ce înseamnă asta? Înseamnă că nu se descurcă singur. Înseamnă că rămâne în urma celorlalți și rămâne agățat de mamă.

E atât de important să avem încredere în copii, e atât de important să-i lăsăm să facă lucruri singuri. E foarte important să-l lași pe un copil să-și care bagajul; chiar e o regulă de exemplu la schi, îți cari echipamentul singur. Sau când un copil vrea el ceva anume să-și ia de acasă, să-și care singur ghiozdanul, să-și se ocupe de lucrurile de care el poate”, spune psihologul.

Îngrijirea copilului, un scop sau o grijă

De asemenea, acest comportament uneori obsesiv al mamei poate reflecta în copil un sentiment de teamă prin dependența ei față de cel mic.

„Sigur că se întâmplă de multe ori ca mamele să-și găsească ele însăși motivația vieții lor prin a îngriji copilul, și atunci au nevoie de copil care să fie dependent și care să aibă foarte mult nevoie de ele. Și atunci vor perpetua și nu-i vor lăsa pe copii să se descurce singuri.

Sunt mame care nu pot să stea departe de copii, nu pot să-i lase pe copii nici măcar câteva ore cu cineva, și nu pentru că copilul nu s-ar descurca, dar pentru că ele nu pot să stea departe, nu pot să lase controlul, nu au încredere în ceilalți. Și atunci se perpetuează această dependență între mamă și copil”.

Citește și: Educația din România: Culegem roadele unui șir de ani în care investițiile au fost departe

Mamele autoritare și anxietatea copiilor

De la ocrotire la control este o linie foarte subțire pe care unele mame nu le pot sesiza când este vorba de copilul lor. Totuși, acest lucru aduce unele dezavantaje pentru micuț. El poate deveni foarte ușor o persoană care va face pe plac tuturor, din cauza fricii de a nemulțumi pe cineva.

„Când mama este foarte exigentă, atunci începe să se dezechilibreze copilul, în sensul în care stima de sine, încrederea copilului în el, scade. Dacă este extrem de exigentă, atunci apare frica, frica să nu o supere pe mama, frica de pedeapsă, frica de dezamăgire. Dar sunt copii care sunt foarte sensibili și nu-și doresc sub nicio formă să-și dezamăgească mama. Ori o mamă foarte autoritară sau foarte exigentă poate să fie foarte ușor de dezamăgit, de supărat, și atunci copilul trăiește el însuși într-o luptă cu el să nu greșească ceva pentru ca să nu o supere pe mamă. O luptă foarte nedreaptă, pentru că el fiind copil este supus greșelii la fiecare pas.

Atunci, copilul ajunge în viața adultă să fie un perfecționist, un performer care nu se va uita niciodată la libertatea lui, la limitele lui sau la preferințele lui, dar va dori foarte tare să-i mulțumească pe cei din jur. Și se nasc acești copii care sunt „people pleasers”, cum se spune, care nu vor risca niciodată să supere pe cineva și nu vor suporta vreodată să fie cineva supărat pe ei”, spune psihologul.