În cea mai recentă ediție a emisiunii Academia de Sănătate, moderată de prof. dr. Irinel Popescu și de jurnalistul Val Vâlcu, a fost invitat prof. dr. Bogdan Timar, medic primar diabetolog, și președintele Societății Române de Diabet.
El a explicat pe larg de ce uneori ne este foarte greu să slăbim. Așa cum afirmă, organismul uman interpretează diferitele metode de slăbire ca o provocare pentru supraviețuire și că unii dintre noi au mai multe șanse de a slăbi rapid, alții mai puține.
„Trebuie să ne imaginăm că fiecare celulă adipoasă poate să fie comparată cu un balon care poate să se umfle sau să scadă în dimensiuni. Atunci când vorbim despre obezitate hipertrofică, într-adevăr, celulele adipoase cresc în volum, fără a se modifica numărul lor. Atunci când încercăm să slăbim, având aceste baloane care au o dimensiune crescută, este mult mai ușor să le reducem dimensiunea.
Citește și: Depistarea cancerului. Dr. Eduard Dănăilă: „Fumătorii cu risc sunt cei cu peste 20 de pachete pe an”
Dacă vorbim despre obezitatea care a apărut la vârsta copilăriei sau la cea a adolescenței, apare cealaltă componentă, cea hiperplazică. Hiperplazia face să avem mai multe celule adipoase, adică mai multe baloane. În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă din cauza faptului că, având mai multe celule, chiar dacă reușim să reducem volumul acestora există multe altele care reușesc să completeze acest procedeu. Astfel, scăderea în greutate nu va mai fi una la fel de eficientă”.
Organismul împiedică slăbirea
Doctorul, explică, de asemenea, faptul că șansele de slăbire variază, în funcție de cum se raportează organismul la mediul extern. Astăzi, pentru că nu trebuie să mai depunem efort pentru a ne asigura hrana, așa cum procedam în urmă cu sute sau mii de ani, dietele de slăbire sunt interpretate de acesta ca o chestiune de viață și moarte.
Citește și: Despărțirea și recuperarea încrederii. Psiholog: „Se simte ca un doliu”
„Scăderea în kilograme este o provocare pentru noi pentru că această caracteristică de a depozita energia sub formă de țesut adipos a fost una importantă pentru specia noastră de-a lungul timpului. De aceea, organismul nostru, când va simți că avem mai puțină energie decât am avea nevoie, adică să slăbim, va încerca să blocheze acest fenomen. Din punct de vedere istoric, specia noastră era obișnuită ca atunci când nu are acces la hrană să nu supraviețuiască, ceea ce înseamnă că organismul nostru detectează un aspect care nu mai este valabil în zilele noastre. Organismul face din procesul de slăbire o veritabilă provocare.
Primul mecanism este acela prin care ne transmite semnale ce ne fac să ne fie foame. Un al doilea mecanism este acela prin care (organismul) încearcă să ne împiedice să mergem la culcare până când nu venim și readucem la zero acel deficit energetic. Este un aspect pe care acele persoane care încearcă să slăbească îl resimt în mod accentuat seara”, spune prof. dr. Bogdan Timar.
Metabolismul bazal
El a mai descris și care este procesul prin care organismul încearcă să compenseze această pierdere a caloriilor. Este vorba despre rata metabolismului bazal.
„Dacă, totuși, reușim să slăbim, organismul încearcă să acționează pe diverse alte pârghii prin care să preîntâmpine o slăbire în viitor. Un lucru pe care mulți care au încerca să slăbească l-au resimțit când au făcut acest lucru este că la începutul unei cure de slăbire, chiar dacă avem o oarecare activitate fizică, vom reuși să slăbim mai performant decât dacă menținem această activitate fizică și dieta de-a lungul timpului. În momentul în care organismul nostru sesizează deficitul energetic, reduce rata metabolismului bazal astfel încât să reducă de fapt dezechilibrul care duce la slăbire. Asta face ca aceleași alimente cu aceeași dietă și același exercițiu fizic să ne facă să slăbim într-un ritm mai crescut urmând ca mai apoi, chiar dacă ne păstrăm aceleași obiceiuri dietetice și de exercițiu fizic, ritmul de slăbire să fie mult redus. Ceea ce este periculos este că după ce reducem această etapă a metabolismului bazal, dacă vom reveni la obiceiurile alimentare anterioare, rata metabolismului bazal nu va mai crește până la nivelul de la care a început să slăbească, astfel că, de foarte multe ori, dacă revenim la obiceiurile anterioare, nu doar că revenim la kilogramele în plus, dar le depășim. Sunt niște mecanisme firești ale organismului nostru”, conchide doctorul.