Poeta Ana Blandiana este cunoscută nu doar pentru cărțile sale care au avut succes înainte și după Revoluție dar și pentru activismul ei civic.
Invitatul lui Flaviu Predescu la emisiunea Cultura pentru toți, difuzată pe DCNewsTV, a fost criticul literar Daniel Cristea-Enache. El a reliefat câteva dintre trăsăturile importante ale poetei, cu această ocazie.
„Spre deosebire de colegi ai săi de generație, sau de poete din generația ei, Ana Blandiana este o poetă foarte cunoscută. În decembrie 1989 a apărut acest volum de versuri, această antologie lirică în colecția cea mai populară, Biblioteca pentru toți, pe scurt BPT. Nu cred să fie cineva care să nu fi auzit de BPT și să nu fi avut în mâini un asemenea volum care clasiciza un scriitor”, spune criticul.
Una dintre principalele figuri din opoziție
Daniel Cristea-Enache afirmă că poeta a depășit tiparele vremii iar implicarea sa civică a dus de asemenea la nominalizarea premiului Nobel sau la recenta acordare, de către Familia Regală a Spaniei, a Premiului Prințesei Asturias pentru Litere, 2024.
„Blandiana este foarte cunoscută și după 1989. Nu cred că nu a auzit cineva de Alianța Civică, de memorialul de la Sighet, pe care Ana Blandiana l-a constituit alături de soțul ei Romulus Rusan. A fost una dintre figurile de prim plan ale opoziției. Prin urmare, Ana Blandiana a ieșit din cercul literar relativ îngust, din nișa sau bula literaților, care sunt doar atât și nu ajung la marele public. Ea a fost întotdeauna, încă de la început, o poetă a aflată în mainstream-ul literar și o poetă aflată în canonul literar al fiecărei epoci”.
Evident, este importantă această componentă civică a activității Anei Blandiana după Revoluția din 1989. De altfel, vedem că și la premiul pentru Nobel pentru literatură tot mai des contează implicarea civică a scriitorului. Acesta nu trebuie să fie un obedient sau un conformist, dimpotrivă, cineva care se luptă pentru ceva. Din acest punct de vedere Ana Blandiana își merită cu prisosință premiul. Merită un premiu pentru civism, așa cum merită un premiu pentru poezie” a conchis criticul Daniel Cristea-Enache.