Laurențiu Neculaescu a luat parte la interviurile DC News unde a prezentat câteva dintre rezultatele importante ale instituției pe care o conduce, Administrația Fondului pentru Mediu.
El a vorbit și despre cele 140 de proiecte pentru dezvoltarea unor fabrici de reciclare în toată țara. Finanțarea este în cuantum de 1 miliard de lei, bani europeni.
„Pe 22 noiembrie s-a închis axa de finanțare pentru un program dedicat fabricilor de reciclare. Programul are ca sursă de finanțare PNRR-ul. Avem peste un miliard de lei alocați din acest program. Pe data de 22 când s-a închis această axă de finanțare, au fost depuse 140 de proiecte. Mă bucur enorm că reușim să finanțăm 140 de fabrici în România”.
Un produs finit
Cel mai mare folos al aceste inițiative este faptul că acești bani vor ajuta la crearea unor fabrici care port recicla orice. Nu există criterii stricte privind materia reciclată. În plus, AFM încurajează reciclatorii să vină cu un produs din materia primă rezultată.
„Am făcut un ghid de finanțare destul de permisiv. Nu am impus categoriile de deșeuri care vor fi reciclare. În ziua de astăzi există tehnologii poate de care nu am auzit. Orice material ar putea fi astăzi reciclat. Nu am impus o anumită categorie de deșeuri. Cine vine și demonstrează că are o instalație de reciclat, orice tip de deșeu este eligibil la finanțare. Probabil în două sau trei săptămâni o să avem acces în platforma informatică și vom vedea cam ce categorii de materiale reciclate sunt în aceste 140 de proiecte de finanțare.
Noi la AFM am am mers și pe dezvoltare și am hotărât că reciclatorul poate să obțină și un produs finit din cel puțin 50% din materia rezultată în momentul reciclării din deșeurile adunate de pe teritoriul României”, a mai spus președintele AFM.