În cadrul emisiunii Totul despre bani, difuzată pe DCNewstTV, Adrian Negrescu, în analiza sa asupra pieței naționale de energie, a făcut o scurtă evaluare a costului celor două reactoare care urmează să fie construite pe amplasamentul de la Cernavodă, și care, totuși, ar putea să ne aducă independența energetică, în contextul în care importăm energie la un preț foarte scump.

„Din păcate nu reușim să ne acoperim din producția internă a consumului de energie, asta acum, când nici nu a început bine iarna. Sunt perioadă când importăm undeva la 800-1000 MW, la cele mai mari prețuri din Europa pentru a acoperi consumul, în condițiile în care avem cel mai mic consum din ultimii 30 ani la populație. Nu mai vorbesc de mediul de afaceri unde ne-am întors cu consumul la o situație similară cu ce s-a întâmplat în anii 90, când se închideau acele uzine uriașe, acei mamuți energofagi”, spune Adrian Negrescu.

Bonus uriaș pentru companiile implicate

Analistul economic a explicat și că banii necesari construirii celor două reactoare este unul disproporționat, având în vedere că acesta s-a dublat în ultimii patru ani. În plus, este vorba și despre o primă uriașă pe care o primesc companiile implicate în construcția proiectului.

„În momentul de față avem o problemă cu asigurarea consumului de energie electrică, importăm din ce în ce mai mult. Din păcate nu avem nicio speranță că în următorii doi ani de zile vom arăta mai bine.

Din contră, mă uit cu surprindere că am semnat acel contract de construcție a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și într-un proces de inconștiență administrativă, cei de la Nuclearelectrica și-au asumat să plătească undeva la 700 milioane de euro prime de reușită pentru companiile implicate în proiect, deci le dăm niște bonusuri pentru că își fac treaba. Niciun fel de sancțiune pentru că nu își duc la timp proiectele.

Suntem capabili, o țară atât de mică cum suntem noi, să dăm aproape un miliard prime pentru construcția celor două reactoare nucleare. Nuclearelectrica a venit cu un mesaj cum că așa se practică la nivel internațional. Dar întrebarea mea este de ce nu au negociat aceste bonusuri pe care vor să le dea companiilor implicate în proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Da, ne-ar aduce o independență energetică de care avem cu adevărat nevoie dar acolo se pune problema cum de am ajuns la 9 miliarde costuri de finanțare în condițiile în care acum 4 ani vorbeam de jumătate din suma respectivă. E un mare semn de întrebare cum a negociat ministrul Energiei sau cine a fost implicată în acest proiect de construcție a celor două reactoare pentru că mie mi se pare că s-a aruncat cu banii în aer” a conchis Adrian Negrescu.