O discuție foarte importantă pentru contextul actual din țara noastră a avut loc în ultima ediție a DC Edu. Gazda emisiunii, profesorul Sorin Ivan, a discutat cu Madlen Șerban, secretar general al UNESCO în România despre ideea de tradiție într-o lume globalizată.
Mai întâi, reprezentantul UNESCO România a vorbit despre începuturile acestei organizații, a cărei misiune este de a menține pacea în lume.
„La originea deciziei de a constitui această organizație au fost miniștrii educației, care în 1942, când războiul încă era acolo, au spus că ne trebuie o organizație mondială care să înlocuiască în mințile bolnave de război și conflict, să înlocuiască totul cu educația.
Discursul urii și al intoleranței nu trebuie scos din mintea oamenilor cu forcepsul, ci prin convingere. UNESCO vorbește despre diversitate culturală și cred că trebuie să acceptăm cu toții că suntem diferiți și că aceasta este o mare valoare pe care, dacă nu ne-o asumăm, va fi dificil să spunem că vom face omul perfect, istoria a plătit pentru acest om perfect pe care îl vedem în continuare.”
Tradițiile și globalizarea
Sorin Ivan a mai adus în discuție și faptul că în unele circumstanțe conceptul globalizării a fost interpretat greșit. Mai exact, unii oameni de putere consideră că procesul globalizării ar nivela diversitatea, ar duce la uniformizare și la dispariția culturilor civilizate.
„Aici trebuie subliniat rolul organizației, UNESCO creează tribune la care acest lucru să se discute. Unul dintre rapoartele, aș zice vizionare, pe care UNESCO le-a propus după doi ani de colaborare printr-o negociere de la om la om, care înseamnă reimaginarea viitorului nostru împreună, un nou contract social pentru educație, acolo se pune cu insistență tema decolonizării. Trebuie să zic că există în UNESCO evenimente care sunt dedicate culturilor indigene. Acest lucru este valabil chiar și în România. Nimeni nu va anula tradiția românească dacă noi o promovăm. Cred că primul lucru pe care trebuie să îl avem în mintea noastră sunt decidenții și actanții. Trebuie să ne așezăm patrimoniul cultural intangibil, imaterial, tradițiile și obiceiurile noastre, să le promovăm. Nu cred că o globalizare poate fi mai puternică decât voința oamenilor de a-și promova propria identitate. Nu vom fi promovați niciodată de alții dacă noi nu știm să ne promovăm și să ne respectăm”, a conchis Madlen Șerban.