Pădurea de la Letea, din Delta Dunării, este un patrimoniu UNESCO foarte important pentru țara noastră. În plin sezon, zilnic, vin circa 1.000 de persoane pentru a vedea caii sălbatici care trăiesc aici.
Invitatul emisiunii DC Anima, difuzată pe DCNewsTV, fondatorul organizației ARCA, Kuki Bărbuceanu, a vorbit despre proveniența acestor animale sălbatice, recunoscute pentru frumusețea și libertatea lor.
„În majoritatea cazurilor în care sunt întrebați localnicii din Delta Dunării spun că acești cai sunt proveniți din fostele CAP-uri de pe vremea lui Ceaușescu. Când s-au desființat acestea în 1990, caii au fost dați oamenilor înapoi, ei nu au avut ce să facă cu ei, i-au abandonat și atât. Am mai auzit alte teorii, cum că a mai avut o bunică șase iepe acu 60-70 de ani și că așa s-au născut acești cai”.
De cât timp populează caii sălbatici Delta Dunării?
În Grindul Letea există 500 de cai sălbatici, în acest caz reproducerea lor este un lucru dovedit imposibil, de la câțiva, la sute de cai, într-un timp relativ scurt, în câțiva zeci de ani, afirmă fondatorul ARCA.
„Ei sunt acolo, din ce am descoperit noi până acum, de cel puțin 800 ani, sunt lăsați acolo de tătarii care au trecut prin zonă, în prima migrație tătărească. Există o hartă în care o să vedeți pe unde au intrat tătarii în zona noastră de Europa. Dimitrie Cantemir în Descrierea Moldovei spune foarte clar ce se întâmpla în secolele trecute, cum veneau rușii să prindă cai din Stepa Bugeacului, din sudul Moldovei, Delta Dunării și Ucraina. Ei au fost într-un număr mai mare sau mai mic, prezenți în acea zonă. Probabil că tot de acolo și-au luat localnicii cu care după aceea au ajuns la CAP-uri și s-au întors la ei. Din 2.000 de cai, cât sunt în Delta Dunării, numărați împreună cu autoritățile anul trecut în februarie, din afara Deltei provin maxim 100, restul sunt născuți acolo” afirmă Kuki Bărbuceanu.