În una din recentele emisiuni electorale DC Votez, moderată de Bogdan Chirieac, invitatul Robert Cazanciuc este întrebat despre rolul unui cartier al justiției în București, la mai mult de zece ani de la planificarea acestuia.

Bogdan Chirieac l-a întrebat care ar fi utilitatea acestui ansamblu de clădiri instituționale în centrul capitalei, „pentru că nu cartierul este problema, ci setul de legi și reglementări care fac justiția nefuncțională”.

Totul arată ca o șuetă

Candidatul din partea PSD pentru Senat a explicat pe larg care este situația actuală și în ce împrejurări lucrează magistrații din capitală în momentul de față.

„Ca să fie funcțională, justiția are nevoie de trei lucruri. Are nevoie de oameni adecvați, infrastructură și de norme. Aceste lucruri trebuie să coopereze, altfel nu are cum să funcționeze. Ideea cartierului (justiției) a pornit în 2013, văzând răspândirea instanțelor de judecată din București și condițiile în care lucrează judecătorii. Cum să am eu încredere în actul de justiție când (procesul) se face într-o sală în care totul arată ca la o șuetă? Palatul de justiție era înainte în mijlocul cetății. În jurul lui roia întreaga societate. Oamenii veneau cu încredere la magistratură.

Astăzi le găsim la margine de oraș, în cămine de nefamiliști, în tot felul de clădiri improvizate. Sunt judecători care stau câte zece într-un birou. Cum să împartă ei dreptatea cu 100 de dosare pe ședință în fiecare săptămână, într-o sală de judecată în care nu pot respira, în care intră dimineața și ies seara”, a spus Robert Cazanciuc.

Unde va fi construit Cartierul Justiției

El a mai vorbit și despre cum a luat naștere acest proiect care este așteptat să fie finalizat în următorii 5 sau 6 ani.

Am făcut un contract cu școala de arhitectură (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”) și ne-au adunat trei posibile locații unde s-ar putea forma cartierul juridic. Era Casa Radio, terenul din fața Academiei Române, de pe Calea 13 Septembrie, și esplanada de pe Bulevardul Unirii unde s-a conceput, în final, proiectul. Acolo sunt 11 hectare de teren iar cartierul ar ocupa 5 hectare. Celelalte 6 hectare sunt la Primăria Capitalei din 2019. Când am făcut acest concept cu școala de urbanism, s-a făcut un concurs la care au participat 100 de studenți cu sute de proiecte și licitații internaționale cu cele mai mari companii. În continuarea acestui cartier este prevăzută o sală de concerte pentru București.